Cukinię kroimy na pół, usuwamy nasiona, skrapiamy oliwą z oliwek. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temp. 180 st., aż zmięknie (ok. 15 min.). W międzyczasie gotujemy ryż (2 min. krócej niż zalecają na opakowaniu). Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Chwilę razem smażymy, następnie dodajemy mięso i znów smażymy ok. 5-7 min. Doprawiamy sosem Worcestershire, solą i pieprzem, dodajemy pomidory, bulion, koncentrat pomidorowy i dusimy ok. 10 min. Doprawiamy do smaku ziołami, solą, pieprzem i cukrem. Gotowy sos mięsny mieszamy z ryżem. Farszem wypełniamy łódeczki z cukinii. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy ok. 10-15 min. Pod koniec zapiekania posypujemy cukinię startą mozarellą. Gotowe danie skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy świeżą natką pietruszki.
Cukinia faszerowana
* 1 cukinia średniej wielkości * oliwa z oliwek * 200g mielonego mięsa wołowego (można zastąpić mięsem wieprzowym lub wieprzowo-wołowym) * 1 cebula * 2 ząbki czosnku * 3 pomidory, sparzone i obrane ze skórki, pokrojone w kostkę * 100g ryżu * 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego * 1 łyżeczka sosu Worcestershire * 1/3 szklanki bulionu warzywnego * sól, pieprz, cukier, suszone oregano i bazylia * świeża natka pietruszki * ser mozarella