Bożonarodzeniowy łosoś ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Składniki:
- 160 g Szpinaku młodego marki Eisberg
- łyżka masła klarowanego
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml śmietanki 30%
- 5 suszonych pomidorów + kilka do dekoracji
- 3 filety z łososia
- sól i pieprz
- słodka papryka
- 1 cytryna (3 łyżeczki soku + do dekoracji plasterki i starta skórka z cytryny)
Przygotowanie:
Łososia opłukać, osuszyć, odciąć skórkę. Filety natrzeć solą, pieprzem i słodką papryką, skropić sokiem z cytryny. Po kilkunastu minutach ułożyć w żaroodpornym naczyniu i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Wyjąć po ok. 15 minutach. W międzyczasie przygotować szpinak. Na patelni rozpuścić masło, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone na mniejsze kawałki pomidory suszone.
Odczekać chwilę, wsypać Szpinak młody marki Eisberg. Gdy straci objętość, dodać śmietankę, przyprawić solą i pieprzem. Całość zagotować, do momentu aż śmietanka zgęstnieje. Wyjąć łososia z piekarnika i polać szpinakiem. Posypać pokrojonymi na mniejsze kawałki pomidorami i startą skórką z cytryny. Udekorować plastrami cytryny.