Korzeń
Zawiera inulinę – polisacharyd, który jest naturalnym prebiotykiem. Stanowi pożywkę dla pożytecznych bakterii jelitowych, tym samym pływa ona na podwyższenie systemu odpornościowego, chroni przed zapaleniem jelita grubego i neutralizuje toksyny.
Korzeń stosowany jest w celu odkwaszania organizmu. Jest naturalnym diuretykiem, a co za tym idzie usuwa zbędne produkty przemiany materii oczyszczając tym samym nasz organizm z toksyn.
Liście
Są bardzo niskokalorycznym źródłem błonnika. Zawierają dość sporą dawkę potasu i witaminy C. Poprawiają funkcjonowanie wątroby i nerek. Eksperymenty na zwierzętach udowodniły, że cykoria poprawia metabolizm tłuszczów.
Ekstrakt z cykorii
Używany jest w celu ustabilizowania poziomu cukru we krwi i zmniejszenia częstotliwości uderzeń serca na minutę. Z tego względu zastosowanie może znaleźć jako suplement diety u osób z arytmią.
Badania przeprowadzone na pacjentach z zapaleniem kostno-stawowym pokazały, iż ekstrakt z tej rośliny może zmniejszać ból i inne przykre objawy związane z tą jednostką chorobową.
UWAGA!
Kobiety w ciąży powinny jeść ją raczej w niewielkich ilościach. Zbyt duże mogą być przyczyną spontanicznego poronienia.
Joanna Jot
www.fit.pl