Czekoladę produkuje się z nasion drzewa kakaowego, pochodzącego z Ameryki Południowej. Już 3 tys. lat temu Aztekowie cenili je tak wysoko, że zastępowały im pieniądze w transakcjach handlowych. Wytłaczano z nich masę, z której dziś (po dodaniu dodatkowo tłuszczu, cukru i mleka) produkuje się czekoladę. Jej główną zaletą jest wpływ na dobre samopoczucie. Zawdzięcza to zawartości magnezu oraz umiejętności wyzwalania w mózgu substancji poprawiających nastrój. Niektóre osoby lubią przed zaśnięciem zjeść kawałek czekolady, bo działa ona wybitnie uspokajająco. U dzieci inaczej - może spowodować trudności z zasypianiem. Pamiętajmy, że tabliczka (125g) zawiera więcej kofeiny niż filiżanka kawy instant. Najnowszym odkryciem - jeszcze nie w pełni udokumentowanym - jest antynowotworowy wpływ czekolady. W ziarnie kakaowca, z którego jest ona produkowana, znajdują się flawonoidy, pełniące rolę "wychwytywaczy" wolnych rodników i w ten sposób zapobiegających występowaniu pewnych typów raka. Czekolada jest również niezwykle skoncentrowanym źródłem glukozy. Dostarcza energii w kilka minut po zjedzeniu. Gdy po długim spacerze, czy po forsownym treningu czujemy się osłabieni, wystarczy przypomnieć sobie o czekoladzie. Jest niezastąpiona dla narciarzy i zwolenników innych wyczerpujących sportów.

www.fit.pl