Osoby, które mają alergię na nikiel powinny unikać potraw bogatych w uczulający ich pierwiastek i dbać o to by dieta zawierała pełny zestaw witamin i soli mineralnych takich jak wapnia, magnezu, jodu czy żelaza. Uczuleni na nikiel mają mało urozmaicone menu. Nikiel bowiem znajduje się zarówno w produktach naturalnych jak i żywności przetworzonej, ponieważ jest on w nich obecny na skutek zanieczyszczeń powietrza. Jedną z podstawowych zasad odżywiania uczulonych na nikiel jest spożywanie owoców i warzyw z upraw ekologicznych, których ziemia pozbawiona jest niklu.
Czego powinno się unikać:
- podroby, owoce morza, łosoś, śledzie, konserwy (szczególnie rybne)
- konserwy w metalowych opakowaniach,
- ser edamski, sery topione, sery twarde i półtwarde,
- mleko sojowe, produkty sojowe, ziarno soi,
- preparaty zawierające dużą ilość błonnika,
- produkty zbożowe, proszki do pieczenia, mąka grubo mielona,
- czekolada, kakao,
- marcepan, migdały, orzechy laskowe, ziemne, daktyle, siemię lniane, ziarno słonecznika,
- kukurydza, szpinak, czosnek, cebula, zielona kapusta, sałata głowiasta, szparagi, pomidory, rabarbar, marchew, papryka, warzywa konserwowe,
- groch, fasola, soczewica,
- koncentrat pomidorowy, ocet, chrzan,
- grzyby,
- gruszki, wiśnie, banany, brzoskwinie, ananasy, figi, maliny, suszone śliwki,
- margaryny polskie, tłuszcze i ciasta produkowane .
- piwo, wino (zwłaszcza czerwone),
- mocna herbata (szczególnie czarne herbaty i zielone)
Na uczulenie na nikiel podatne są osoby ze skłonnością atopową.
www.fit.pl