Dieta ta została opracowana na początku lat 80-tych przez Marylin i Harveya Diamondów z Instytutu Zdrowia w Santa Monica w Stanach Zjednoczonych. Jej założenia zostały przedstawione w opublikowanej w 1985 r. książce Fit for Life. Zgodnie z tym, co sugeruje tytuł, dieta ta nie jest kuracją odchudzającą, a swego rodzaju modelem żywienia.
Osiągnięcie i utrzymanie optymalnej masy ciała oraz dobrego stanu zdrowia jest możliwe jedynie wtedy, gdy proponowane przez Diamondów praktyki staną się elementem naszego stylu życia. Polskim odpowiednikiem diety Diamondów jest tzw. dieta życia spopularyzowana w latach 90-tych przez Maję Błaszczyszyn.
Osobno węglowodany, osobno białka
Dieta Diamondów bazuje na teorii łączenia pokarmów Herberta M. Shelton’a, z której wynika, że nie powinno łączyć się w jednym posiłku produktów będących źródłem węglowodanów z tymi, które dostarczają białka. Według Diamondów spożywanie złych kombinacji produktów powoduje, że trawienie przebiega wolniej i pokarmy zalegają w przewodzie pokarmowym.
Pokarmy „żywe” i „martwe”
W diecie Diamondów pokarmy dzielone są na „żywe” i „martwe”. Do pokarmów żywych zalicza się surowe warzywa i owoce, do tych martwych – produkty oczyszczone i wysokoprzetworzone. Spożywanie pokarmów „żywych” oczyszcza organizm i warunkuje dobry stan zdrowia, dlatego to one powinny stanowić podstawę diety.
Woda między posiłkami
Picie wody tuż przed posiłkiem powoduje rozcieńczenie soków żołądkowych, co niekorzystnie wpływa na trawienie. Diamondowie zalecają, aby nie pić w czasie posiłku. Woda oraz inne napoje powinny być spożywane między posikam.
Uwaga na nabiał
Białko mleka u wielu osób wywołuje działanie alergizujące, dlatego też Diamondowie sugerują, by spożywać nabiał w ograniczonej ilości lub wręcz całkowicie z niego zrezygnować.
[-------]
Zalecenia szczegółowe
Oprócz podstawowych zasad, w diecie Diamondów obowiązuje szereg dodatkowych zaleceń. Ich przestrzeganie jest niezbędne dla uzyskania optymalnych efektów. Dla dobrego trawienia i poprawy metabolizmu posiłki powinny być spożywane regularnie, w określonych odstępach czasowych. Ustalając ich pory trzeba mieć na względzie, że posiłki węglowodanowe trawione są około 3 godziny, natomiast te białkowe około 4 godziny.
Ważne jest również, aby pamiętać o cyklach fizjologicznych. Do południa, kiedy organizm nastawiony jest na wydalanie niestrawionych resztek pokarmowych i produktów przemiany materii, powinno spożywać się owoce i soki owocowe. W ciągu dnia owoce można spożywać wyłącznie na pusty żołądek, minimum dwie godziny po posiłku, w przeciwnym razie zalegające w żołądku owoce będą nasilać procesy gnilne, co z kolei niekorzystnie odbije się na naszym samopoczuciu. Ostatni posiłek według Diamondów powinien być spożywany najpóźniej do godziny 20, gdyż późne godziny wieczorne oraz noc zarezerwowane są na regenerację organizmu.
Opinia ekspertów Fit.pl
Zaletą diety Diamondów jest bogactwo nieprzetworzonych pokarmów roślinnych. Świeże warzywa i owoce dostarczają dużej ilości witamin, składników mineralnych, błonnika pokarmowego oraz antyoksydantów, co bez wątpienia sprzyja odchudzaniu i poprawia funkcje przewodu pokarmowego. Z drugiej strony założenia diety, choć brzmią racjonalnie, nie do końca są zgodne ze współczesną wiedzą z zakresu fizjologii żywienia. Specjaliści twierdzą, że niełączenie w jednym posiłku węglowodanów i białek jest bezzasadne. Uważa się wręcz, że spożywanie zbyt jednostronnych, monotonnych posiłków może przyczynić się do powstania niedoborów pokarmowych. Dodatkowo łączenie ze sobą w jednym posiłku białek roślinnych ze zwierzęcymi (np. pieczywa z serem czy płatków zbożowych z jogurtem) pozwala na bardziej efektywną syntezę białek ustrojowych.
dr Joanna Anna Walczak
dr Aleksandra Czarnewicz-Kamińska
www.dieta.fit.pl