KURKUMA
Bardzo często kurkumę określa się jako naturalny środek przeciwzapalny, pomagający zmniejszyć pieczenie w okolicach trzustki. Ponadto stymuluje produkcję insuliny, regulując tym samym poziom cukru we krwi i zapobiega cukrzycy.
CZOSNEK
Niektórzy zalecają spożywanie czosnku z miodem na pusty żółądek. Czosnek jest naturalnym antybiotykiem, a łączenie go z różnymi rodzajami rodzajami żywności zwiększa jego działanie. Czosnek można stosować z miodem, cebulą czy kozieradką. Zjadanie czosnku w różnej konfiguracji zwiększa odporność poprzez naprawianie tkanek różnych narządów wewnętrznych, w tym trzustki.
SZPINAK
Wzbogacony w witaminę B i żelazo, szpinak zaspokaja podstawowe potrzeby trzustki. Żelazo pomaga zapobiegać stanom zapalnym, a witamina B odżywia trzustkę. Połączenie szpinaku z cebulą lub z czosnkiem to świetny pokarm dla trzustki. Dodatkowo szpinak zawiera wiele składników działających antynowotworo.
BROKUŁY
Brokuły i inne warzywa kapustne, typu kalafior, kapusta, jarmuż są znane ze swoich właściwości, zwalczających komórki nowotworowe. Brokuły dostaraczają łatwoprzyswajalnych składników odżywczych zawierających flawonoidy, które pomagają wzmocnić mechanizm detoksykacji naszych ciał.
CZERWONE WINOGRONA
Czerwone winogrona zawierają resweratrol, substancję fenolową, która jest również uważana za silny przeciwutleniacz. Pomaga zmniejszyć zapalenie trzustki i niszczy komórki raka trzustki. Eksperci zalecają raz dziennie spożywać porcję czerwonych winogron.
BATATY
Wierzysz w to, że kształt jedzenia wpłyna na konkretny organ w naszym ciele? Tak jak orzechy dla mózgu, seler dla kości czy pomidory dla serca, tak bataty, przypominające kolorem i kształtem trzustkę, mają na nią zdrowy wpływ. Babaty zmniejszają ruzyko raka trzystki nawet o 50%! Stabilizują także poziom cukru we krwi, stopniowo uwalniając cukier do krwioobiegu.
OREGANO
Najnowsze badania pokazują, że włączenie oregano do diety zapobiega rozwojowi cukrzycy. Spowodowane jest to tym, że oregano zawiera fenolowe przeciwutleniacze, co powoduje że oregano jest silną substancją przeciw hiperglikemiczną, a tym samym jest dobre dla trzustki.
NAPAR Z MLECZA
Nasze babcie parzyły napar z mlecza, aby odtruć wątrowę i trzustkę. Napar zwiększa produkcję soków żółciowych, regenerując uszkodzone tkanki trzustki. Ekstrakt z korzenia mniszka lekarskiego pomagać zwalczyć komórki nowotworowe.
Jak utrzymać trzustkę w zdrowiu?
- Osoby chorujące na zapalenie trzustki lub mające z nią problemy powinny spożywać o 30-40% mniej tłuszczu.
- Nalezy unikać alkoholu, przetworzonej żywności i węglowodanów, które źle wpływają na insulinę produkowaną przez trzustkę.
- Kluczem do zapobiegania zapalania trzustki jest picie dużej ilości wody.