Latem powinniśmy pamiętać o tym, by unikać ciężkostrawnych posiłków. Jednym z rozwiązań mogą być wracające do łask chłodniki. Dzięki niskiej wartości kalorycznej tych zup, unikniemy przegrzania organizmu podczas trawienia.
– Tradycyjne polskie zupy zwykle są kaloryczne i na pewno sprawdzą się, gdy potrzebujemy dodatkowego ciepła. W upalne dni warto jeść za to zimne zupy. Chłodniki zawierają więcej wody niż tłuszczu czy białka. Dzięki temu organizm nie musi wydatkować dużej ilości energii, więc nie jest rozgrzany – mówi Anna Radowicka, specjalistka ds. żywienia.
W upały powinniśmy także jeść szczególnie dużo warzyw i owoców. Są one nie tylko zdrową przekąską, ale również dobrym sposobem na uzupełnienie płynów. Szczególnie sprawdzą się tu takie owoce, jak arbuz, grejpfrut, melon, truskawki czy pomarańcze. Zielone warzywa, czyli ogórek, cukinia i brokuł również są bogate w wodę oraz zawierają elektrolity, które odpowiednio nawadniają organizm.
Podstawową zasadą przy wysokich temperaturach jest częste i systematyczne picie wody.
W ciągu dnia powinniśmy jej wypijać 2-3 litry. W upalne dni zwykle odruchowo sięgamy po wodę bardzo schłodzoną, co może jednak wywołać szok dla organizmu, dlatego najlepiej utrzymać ją w temperaturze pokojowej.
Jednym z produktów, po które intuicyjnie sięgamy, by ochłodzić się latem, są lody. Mogą one stanowić dobrą przeciwwagę dla popularnych słodkości, szczególnie, gdy są to niskokaloryczne sorbety z samych owoców bogatych w witaminy. Należy jednak pamiętać, że różnica temperatur daje efekt jedynie chwilowy, a w trakcie trawienia lodów znów odczujemy ciepło.
Anna Radowicka, specjalistka ds. żywienia radzi, o czym należy pamiętać w ramach letniej diety:
- Pij wodę w temperaturze pokojowej. Woda to najlepsze nawodnienie, które zapewnia organizmowi równowagę. Schłodzona, prosto z lodówki to jednak dla niego zbyt duży szok, wynikający z różnicy temperatur.
- Jedz chłodniki. Możemy przygotowywać je w wielu wersjach, zarówno w postaci warzywnej, jak i owocowej. Zwykle ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a jest to lekki i zdrowy posiłek, zapewniający odpowiednią temperaturę ciała.
- Postaw na zielone warzywa. Latem wybierajmy warzywa zielone. Brokuły gotujmy na półtwardo. Ogórki świetnie sprawdzą się za to w letniej sałatce. Zielone warzywa nie tylko nawadniają organizm, ale również utrzymują odpowiednią temperaturę ciała.
- Owoce, owoce, jeszcze raz owoce. Wybierajmy szczególnie te owoce, które są bogate
w witaminę C oraz dużą zawartość wody. Możemy przygotować je w formie koktajlu czy orzeźwiającej sałatki. - Wybieraj lody z dobrym składem. Kupując lody gałkowe, zapytajmy sprzedawcę o ich skład, który powinien zawierać głównie mleko, śmietanę, jaja oraz cukier. W przypadku lodów w opakowaniach najlepiej wybrać te, które mają krótką listę składników.