Szaszłyki z gruszką, miodowym kurczakiem i cebulką
Składniki:
• podwójna pierś kurczaka ekologicznego
• 2 dojrzałe gruszki
• ½ opakowania sera gorgonzola
• cebulka marynowana srebrna OLE!
Marynata do kurczaka:
• 1 łyżka miodu
• 1 łyżka octu balsamicznego
• sól, pieprz
• 1-2 ząbki czosnku
Dodatkowo:
• rukola
• orzechy włoskie
• patyczki do szaszłyków
Przygotowanie:
W dużej misce łączymy składniki do marynaty. Kurczaka kroimy w kostkę i marynujemy przez min. 1 h
Kurczaka smażymy na złoty kolor. Ser i obrane gruszki kroimy w kostkę. Na patyczki nakładamy kawałki kurczaka, cebulki, ser oraz gruszki. Układamy na rukoli w towarzystwie z orzechami.
Sałatka z batatów, pomarańczy, fety i cebulki
Składniki:
• rukola
• 1 pomarańcz (najlepiej sycylijska, czerwona)
• 3 bataty
• kawałek fety ( ilość wedle uznania)
• 5 marchewek
• 1 łyżka igiełek rozmarynu
• cebulka srebrna OLE!
• oliwa
• sól, pieprz
• orzeszki nerkowca
• 1 łyżka octu balsamicznego (można pominąć)
• 1 łyżeczka miodu
Przygotowanie:
Bataty wraz z marchewką myjemy, obieramy i kroimy. Obficie polewamy oliwą i posypujemy rozmarynem, solą i pieprzem. Pieczemy w 180 stopniach ok. 40 min (najlepiej z termoobiegiem).
Do naczynia wlewamy 1/3 szklanki oliwy. Dodajemy sól, pieprz, ocet balsamiczny, miód. Odstawiamy do przegryzienia smaków. W naczyniu układamy rukolę, pieczone warzywa, fetę, plasterki pomarańczy i cebulkę. Posypujemy orzechami nerkowca. Możemy podawać na ciepło, jako datek do mięs lub jako posiłek do lunch boxa.
Szybki wege gyros z cebulką
Składniki:
• chlebki typu pita bread lub torilla
• opakowanie (150 g) roślinnego gyrosa
• sałata rzymska
• 1 czerwona cebula
• pomidorki cherry
• ½ kostki fety
• czerwona cebula
• rukola lub sałata rzymska
• cebulka marynowana srebrna OLE!
Sos:
• ½ jogurtu greckiego (sojowy lub naturalny)
• ½ łyżeczki curry oraz papryki w proszku
• 1 ząbek czosnku
• sól, pieprz
• płatki chilli
Przygotowanie:
Składniki sosu łączymy ze sobą i odstawiamy. Chlebki opiekamy w grillu. Gyros podsmażamy na patelni.
Cebulę kroimy w piórka, fetę w kosteczkę, a pomidorki na połówki. Na chlebki nakładamy po kolei: sos, sałatę/rukolę, warzywa, gyros i ser. Na wierzch układamy cebulki i polewamy sosem.