
Po pierwsze należy zadbać o właściwą ilość błonnika w diecie. Dobrym pomysłem jest rozpoczęcia dnia od otrąb i pełnoziarnistych płatków. Zawierają one znaczne ilości nierozpuszczalnego błonnika, który sprawia, że stolec łatwiej się formuje i szybciej przechodzi przez przewód pokarmowy. Ponadto należy wzbogacić swoją dietę o gotowaną fasolę, owoce i orzechy. Te produkty są źródłem rozpuszczalnego błonnika, dzięki któremu stolec jest bardziej miękki.
Po drugie pamiętaj, aby dużo pić. Odpowiednie nawodnienie organizmu sprawi, że stolec będzie luźniejszy. Ponadto zawarty w pożywieniu błonnik, o którym była mowa wcześniej, nie posiada swoich cennych właściwości bez odpowiedniej ilości wypitych płynów, ponieważ tylko w obecności płynów może spęcznieć i powodować uczucie pełności w żołądku. Pij przede wszystkim wodę, lecz także mleczne napoje fermentowane, kompoty, musy owocowe, soki warzywne, herbatę i kawę. Poranna filiżanka kawy stymuluje perystaltykę jelit, gdyż zawarta w niej kofeina ma działanie lekko przeczyszczające. Jeśli nie pijesz kawy dobrze rozpocząć dzień od filiżanki innego gorącego napoju np. herbaty czarnej, owocowej lub szklanki gorącej wody z odrobiną miodu lub soku z cytryny. W trakcie dnia postaraj się wypijać co najmniej 2 litry płynów w małych porcjach. Jednorazowe wypicie dużej ilości płynu nie nawodni Twojego organizmu, gdyż płyn ten nie zdąży się wchłonąć i trafi prosto do pęcherza... W przypadku uczucia dyskomfortu związanego z zaparciem dobrym sposobem jest picie trzy razy dziennie porcji naparu z mniszka lekarskiego, który wykazuje lekkie działanie przeczyszczające. Suszony korzeń mniszka można kupić w sklepach zielarskich.
[-------]
Po trzecie można spróbować jednej z najstarszych metod na zaparcia czyli…suszonych śliwek. Jednym ze sposobów jest spożywanie po każdym posiłku 2-3 suszonych śliwek, które moczyły się w

Oto przykładowy całodzienny jadłospis dla osób cierpiących na zaparcia:
Śniadanie:
Miska błonnika - płatki owsiane i żytnie, otręby pszenne, potarte jabłko, maślanka naturalna, miód, ziarno słonecznika i suszone śliwki (przez noc moczone w wodzie)
Śniadanie II:
Kanapki z szynką – chleb razowy, masło, szynka drobiowa, pomidor
Obiad:
(20-30 min przed obiadem szklanka soku pomidorowego z łyżeczką oliwy)
Indyk ze szpinakiem – filet z indyka, szpinak, olej, jogurt naturalny, kasza gryczana
Podwieczorek:
Koktajl truskawkowy - jogurt naturalny, truskawki (świeże lub mrożone), cukier wanilinowy
Kolacja:
Jajka na miękko - chleb razowy, masło, jajka na miękko – 2 sztuki
Ostatnią, i chyba najważniejszą rzeczą, o której należy pamiętać, aby zapobiec występowaniu zaparć jest aktywność fizyczna. Siedzący tryb życia jest przyczyną osłabienia mięśni tłoczni brzusznej i zwolnienia perystaltyki jelit. Formy aktywności fizycznej, które najlepiej przeciwdziałają zaparciom to: codzienny, co najmniej trzykilometrowy spacer, bieganie ok. pół godziny dziennie czy też pływanie co drugi dzień.
Pamiętaj, że odpowiednia dieta i wysiłek fizyczny rozwiązują problem zaparć w znacznej większości przypadków. Zdarza się jednak, że zaparcia są objawem poważnego problemu, na przykład nowotworu okrężnicy czy niedrożności jelit. Jeśli zaparcie trwa ponad 2 tygodnie, w stolcu pojawia się krew, występuje gorączka lub ostry ból brzucha jak najszybciej należy porozmawiać z lekarzem.
Karolina Dąbrowska, poradnia dietetyczna dietekspert
www.dieta.fit.pl