Dietetyczna i zdrowa pizza na wyciągnięcie ręki

9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy. To jedna z najbardziej rozpoznawalnych potraw na świecie. Co zrobić, aby tradycyjna pizza była dużo zdrowsza?
fit.pl
2011-02-09 00:00
Udostępnij
Dietetyczna i zdrowa pizza na wyciągnięcie ręki
pizza adam3Do XIXw. pizza była typową potrawą biedoty i chłopów. W 1889 roku, królowa Włoch Małgorzata Sabaudzka (Margherita Maria Teresa Giovanna di Savoia ) podczas zwiedzania swoich włości zapragnęła spróbować tej potrawy. Tak jej zasmakowała, że na swoim dworze zatrudniła kucharza Rafaelle Esposito, którego zadaniem było przygotowywanie pizzy. Podobno ulubioną pizzą Małgorzaty była przygotowana i nazwana na jej cześć pizza Margherita, w skład której wchodziły składniki w kolorach włoskiej flagi: mozzarella (biały), pomidory (czerwony) i bazylia (zielony).

Odmian pizzy jest wiele. Cechuje je różnorodność dodatków, grubość ciasta i wielkość. Pizza jest najczęściej wybieranym daniem, podczas naszych spotkań z przyjaciółmi, niezależnie od tego czy spotykamy się w domu, czy poza nim. Porcja 150 g – jeden trójkąt, ma około 440 kcal i nawet do 20 g tłuszczu. To może być zabójcze dla twojej diety.

Pomyślałeś kiedyś co zrobić, żeby nie rezygnować z Twojego ulubionego dania i wciąż cieszyć się smukłą sylwetką? Nic prostszego – sięgnij po pizzę a la Adamo! W składzie pizzy znajdziesz mąkę migdałową, gluten, białko mleczne, proszek białka, sól jodowaną. A przede wszystkim pizza ta nie zawiera konserwantów!

Pomysłodawcą Pizzy a la Adamo jest Adam Lapiniak. - Pizza Adama od zwykłej pizzy różni się przede wszystkim ilością poszczególnych składników, czyli w 100 g „normalnej” pizzy jest do 70 g węglowodanów, a w mojej tylko 4,2 g. W „normalnej” jest znikoma ilość białka, a w mojej 35g /100 g, czyli 87,5 g w gotowej pizzy. Dodatkowo w pizzy a la Adamo jest 9 g błonnika. Chciałbym też wspomnieć, że moja pizza jest bez żadnych konserwantów czy polepszaczy, dzięki temu po zjedzeniu nie obciążamy organizmu – tłumaczy.

Jak wygląda przygotowanie zdrowej pizzy Adama? Adam Lapiniak podkreśla, że jest to całkiem proste. Jedyną trudnością jest rozprowadzenie pizzy na blaszce. Czego potrzebujemy, by przygotować Pizzę a la Adamo? Oczywiście Pizza à la Adamo mix 143g, 7g drożdży (zawarte w zestawie), 5g oliwy, 150ml ciepłej wody.

Wszystkie składniki mieszamy ręcznie lub za pomocą miksera. Wykładamy cienką warstwę ciasta na przygotowanej blaszce z papierem do pieczenia i dodajemy własne składniki na wierzch według
pizza adam
Pizza a la Adamo już w piecu. Za 30 minut będziemy mogli cieszyć się zdrową i smaczną pizzą

życzenia. Zostawiamy ciasto w ciepłym miejscu na 25 minut. Potem pieczemy w piekarniku w temperaturze 200°C przez 25 - 30 minut.


Wartości odżywcze w 100g:
• Wartości kaloryczne 1228KJ/294KCal
• Białko 34.45g
• Węglowodany 4.12g
• w tym cukier 0.5g
• Tłuszcz 0.3g
• w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0.3g
• Błonnik 3.58g
• Sód 0.98g

Przepis Adama Lapiniaka na jego ulubioną pizzę:

Ciasto bardzo cienko rozprowadzam na wielkiej blasze (nawet jeśli nam się wydaje, że tego ciasta jest mało, nie obawiajmy się – podrośnie) Następnie ciasto polewam sosem, który wykonuje na bazie pomidorów i śmietany, dodając do niego oregano, bazylię, sól, pieprz, kurkumę oraz trochę papryki. To wszystko dokładnie mieszam i rozsmarowuje po cieście. Następnie na tarce ścieram ser i posypuje nim pizzę. Na tym układam swoje ulubione składniki – tuńczyka, szynkę i salami. Do tego dodaję oliwki, cebulę, kapary, grzybki, pokrojone w cienkie plasterki. To wszystko posypuję jeszcze raz serem. Tak przygotowaną pizzę odstawiam na 25 minut w ciepłe miejsce, aby ciasto podrosło.

Adam Lapiniak podkreśla, że pizza, podobnie jak chlebek czy makaron, jest mocno sycąca. Posiada wszystkie walory produktów Adamsfitnessfood i dostarcza do organizmu nie puste kalorie, a zdrowe pożywienie.

Teraz już wiecie jak przygotować zdrową i smaczną pizzę, by cieszyć się smakiem bez zbędnych kalorii.

Pizzę a la Adamo możecie zakupić w naszym sklepie.

www.dieta.fit.pl