To, że dbasz o swoją wagę lub jesteś akurat na diecie, nie znaczy, że musisz rezygnować ze słodkich przyjemności. Dzięki kilku kulinarnym sztuczkom i podmianie niektórych produktów, będziesz mogła przyrządzić zdrowy i niskokaloryczny deser.
Niskokaloryczne smakołyki mają jeszcze jeden plus. Dzięki nim nie będziesz już tęsknić za ulubionymi ciastkami. Poza tym są bogate składniki odżywcze, które po serii ćwiczeń poprawią twój metabolizm i pomogą spalić tkankę tłuszczową.
Marchwiowe Muffiny
- ½ szklanki brązowego cukru
- ½ szklanki substytutu białego cukru np. słodzika
- ½ szklanki pełnowartościowej maki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżka zmielonej gałki muszkatołowej
- 1/8 łyżki zmielonego imbiru
- 4 białka
- ½ szklanki niesłodkiego musu jabłkowych
- 1 szklanka startej marchwi
- ¼ szklanki oleju kokosowego lub oliwy z oliwek
[-------]
Rozgrzej piekarnik do temperatury 175 st Celsjusza. Natłuść formę do pieczenia.
Następnie zmieszaj w jednym naczyniu: brązowy cukier, słodzik, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołową i imbir.
W drugim naczyniu ubij białka na sztywną pianę i powoli mieszając dodaj mus jabłkowy, startą marchew oraz olej. Przelej wszystko do naczynia z suchymi produktami i powoli wymieszaj.
Wlej wszystko w foremki do ciasta (muffinów) i piecz ok. 45- 60 minut.
RADA: Jeśli chcesz lepiej zadbać o wagę, zamień olej na dodatkową porcje musu jabłkowego. Możesz też zrezygnować z cukru.
Mus owocowy
- 1 opakowanie galaretki bez dodatku cukru
- 1 szklanka wrzątku
- 1 szklanka białego sera o niskiej zawartości tłuszczu
Przygotuj galaretkę o ulubionym smaku, ale użyj tylko jednej szklanki wody. Następnie ostudź ją w lodówce.
Po zastygnięciu zmiel w blenderze razem z białym serem. Tak przygotowaną, jednolitą masę wstaw z powrotem do lodówki. Po kilku minutach możesz przelać mus do mniejszych foremek. Przed podaniem możesz udekorować je plasterkami świeżych truskawek, brzoskwini lub innych owoców.
[-------]
Naleśniki z masła orzechowego i czekolady
- ¼ szklanki płatków owsianych
- 4 duże białka
- ½ szklanki białego sera (1 lub 2% tłuszczu)
- ¼ szklanki proteinowego proszku czekoladowego
- 2 łyżki masła orzechowego
Zmiksuj wszystkie składniki na jednolitą masę. Przelej masę na patelnię i smaż przez 2 minuty. Przewróć na drugą stronę zostaw na ogniu przez kolejne przez 2 minuty. Zdejmij z ognia i dodaj 2 łyżki masła orzechowego. Poczekaj, aż się rozpuści. Deser możesz podać na gorąco.
Sernik jagodowy
- 2 pojemniki serka bez cukru (2 x 250g)
- 1 żółtko + 3 białka
- ½ szklanki substytutu cukru (np. słodzik)
- ½ szklanki odtłuszczonego mleka
- 1 łyżka lekkiej margaryny
- ¼ - ½ startego, suchego pieczywo graham
- ¼ szklanki dżemu jagodowego bez cukru
Nagrzej piekarnik do temperatury 160 st. Celsjusza.
Zmieszaj w misce oba serki. Dodaj żółtko i białka, zmieszaj wszystko na jednolita masę. Dodaj cukier, odtłuszczone mleko i margarynę. Wszystko idealnie wymieszaj.
Wsyp starty graham do natłuszczonej (najlepiej oliwą w sprayu) tortownicy. Wlej przygotowaną masę. Rozprowadź po wierzchu dżem jagodowy. W tak przygotowaną formę wbij kilka razy nóż kuchenny, tak by jagodowe konfitury przedostały się w kilku miejscach do środka serowej warstwy.
Piecz 30 – 40 minut. Po ostudzeniu wstaw na noc do lodówki.
Zdrowy wybór:
Jeśli szukasz czegoś słodkiego i jednocześnie nie chcesz przytyć, spróbuj naszych przepisów. Dzięki nim zapomnisz o tradycyjnych, kalorycznych słodkościach.