To, że dbasz o swoją wagę lub jesteś na diecie, nie znaczy, że musisz rezygnować ze słodkich przyjemności
fit.pl
2009-01-21 00:00
Udostępnij
Dietetyczne desery

To, że dbasz o swoją wagę lub jesteś akurat na diecie, nie znaczy, że musisz rezygnować ze słodkich przyjemności. Dzięki kilku kulinarnym sztuczkom i podmianie niektórych produktów, będziesz mogła przyrządzić zdrowy i niskokaloryczny deser.


marchewkowe muffinyNiskokaloryczne smakołyki mają jeszcze jeden plus. Dzięki nim nie będziesz już tęsknić za ulubionymi ciastkami. Poza tym są bogate składniki odżywcze, które po serii ćwiczeń poprawią twój metabolizm i pomogą spalić tkankę tłuszczową.


Marchwiowe Muffiny

  • ½ szklanki brązowego cukru
  • ½ szklanki substytutu białego cukru np. słodzika
  • ½ szklanki pełnowartościowej maki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka zmielonej gałki muszkatołowej
  • 1/8 łyżki zmielonego imbiru
  • 4 białka
  • ½ szklanki niesłodkiego musu jabłkowych
  • 1 szklanka startej marchwi
  • ¼ szklanki oleju kokosowego lub oliwy z oliwek


  [-------]
Rozgrzej piekarnik do temperatury 175 st Celsjusza. Natłuść formę do pieczenia.


Następnie zmieszaj w jednym naczyniu: brązowy cukier, słodzik, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołową i imbir.


W drugim naczyniu ubij białka na sztywną pianę i powoli mieszając dodaj mus jabłkowy, startą marchew oraz olej. Przelej wszystko do naczynia z suchymi produktami i powoli wymieszaj.


Wlej wszystko w foremki do ciasta (muffinów) i piecz ok. 45- 60 minut.


RADA: Jeśli chcesz lepiej zadbać o wagę, zamień olej na dodatkową porcje musu jabłkowego. Możesz też zrezygnować z cukru.


mus owocowyMus owocowy

  • 1 opakowanie galaretki bez dodatku cukru
  • 1 szklanka wrzątku
  • 1 szklanka białego sera o niskiej zawartości tłuszczu




Przygotuj galaretkę o ulubionym smaku, ale użyj tylko jednej szklanki wody. Następnie ostudź ją w lodówce.


Po zastygnięciu zmiel w blenderze razem z białym serem. Tak przygotowaną, jednolitą masę wstaw z powrotem do lodówki. Po kilku minutach możesz przelać mus do mniejszych foremek. Przed podaniem możesz udekorować je plasterkami świeżych truskawek, brzoskwini lub innych owoców.

[-------]


nalesnikiNaleśniki z masła orzechowego i czekolady

  • ¼ szklanki płatków owsianych
  • 4 duże białka
  • ½ szklanki białego sera (1 lub 2% tłuszczu)
  • ¼ szklanki proteinowego proszku czekoladowego
  • 2 łyżki masła orzechowego






Zmiksuj wszystkie składniki na jednolitą masę. Przelej masę na patelnię i smaż przez 2 minuty. Przewróć na drugą stronę zostaw na ogniu przez kolejne przez 2 minuty. Zdejmij z ognia i dodaj 2 łyżki masła orzechowego. Poczekaj, aż się rozpuści. Deser możesz podać na gorąco.






sernik jagodowySernik jagodowy

  • 2 pojemniki serka bez cukru (2 x 250g)
  • 1 żółtko + 3 białka
  • ½ szklanki substytutu cukru (np. słodzik)
  • ½ szklanki odtłuszczonego mleka
  • 1 łyżka lekkiej margaryny
  • ¼ - ½ startego, suchego pieczywo graham
  • ¼ szklanki dżemu jagodowego bez cukru








Nagrzej piekarnik do temperatury 160 st. Celsjusza.


Zmieszaj w misce oba serki. Dodaj żółtko i białka, zmieszaj wszystko na jednolita masę. Dodaj cukier, odtłuszczone mleko i margarynę. Wszystko idealnie wymieszaj.


Wsyp starty graham do natłuszczonej (najlepiej oliwą w sprayu) tortownicy. Wlej przygotowaną masę. Rozprowadź po wierzchu dżem jagodowy. W tak przygotowaną formę wbij kilka razy nóż kuchenny, tak by jagodowe konfitury przedostały się w kilku miejscach do środka serowej warstwy.


Piecz 30 – 40 minut. Po ostudzeniu wstaw na noc do lodówki.


Zdrowy wybór:


Jeśli szukasz czegoś słodkiego i jednocześnie nie chcesz przytyć, spróbuj naszych przepisów. Dzięki nim zapomnisz o tradycyjnych, kalorycznych słodkościach.


www.fit.pl