Dietetyczne potrawy świąteczne, czyli jak „odchudzić” wigilijne dania?

Tradycyjne potrawy Bożo Narodzeniowe to prawdziwe bomby kaloryczne. Po świętach łatwo o dodatkowe kilogramy, uczucie przejedzenia oraz ciężkości. Dlatego warto „odchudzić” i zmodyfikować niektóre przepisy. Podczas przygotowywania potraw zastąp kaloryczne składniki tymi zdrowszymi. Podpowiadamy, jak przyrządzić święta w lżejszej i zdrowszej wersji
2019-12-16 00:00
Udostępnij
Dietetyczne potrawy  świąteczne, czyli jak „odchudzić” wigilijne dania?

Po pierwsze - ryby

Wedle tradycji na wigilijnym stole powinno się znaleźć 12 dań, z których większość to ryby. Najczęściej podawane są w formie smażonej, w grubej, wysokokalorycznej panierce (która wchłania nawet do 80% tłuszczu) i niestety najczęściej bez dodatku  warzyw. Sytuacja ta dotyczy nie tylko tradycyjnego karpia, ale i innych ryb. Samo spożywanie ryb jest zdrowe -zawierają one  mnóstwo kwasów tłuszczowych omega-3, które dobroczynnie wpływają na nasz organizm. Warto jednak postawić na wersję pieczoną lub grillowaną- można je przyrządzić na przykład ze zdrowym warzywnym farszem. Ciekawym rozwiązaniem są również rybne sałatki np. z wędzoną makrelą. Przygotowanie takiego dania jest proste – wystarczy ugotować trzy marchewki, dwie pietruszki, selera i trzy jajka. Składniki te należy pokroić w kostkę, dodatkowo dodać trzy pokrojone ogórki kiszone, a całość uzupełnić wybraną rybą – np. obraną z ości makrelą. Dla połączenia składników można użyć zdrowego oleju RegenOil Liquid Gold od Duolife, który dodatkowo nada sałatce wyrazistości.

Mieszanka zdrowych olei

Olej RegenOil Liquid Gold skomponowany został na bazie 13 wyselekcjonowanych, nierafinowanych, tłoczonych na zimno olejów roślinnych. Kompozycja ta zachowuje optymalne proporcje kwasów Omega i jest uzupełniona o witaminy K2 MK7 oraz D3. Oprócz pysznej przekąski zafundujemy gościom moc witamin, które wspomogą prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Skąd te prozdrowotne właściwości?

K2 wspomaga utrzymanie zdrowych kości, a D3 usprawnia procesy wchłaniana wapnia i fosforu oraz wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.

To, w jaki sposób przyrządzimy nasze dania, ma ogromne znaczenie. Powinniśmy zrezygnować ze smażenia na rzecz gotowania (w wodzie lub na parze), grillowania lub pieczenia w piekarniku. W trakcie smażenia powstają nadtlenki, wolne rodniki czy akroleina. To związki, które są dla nas szkodliwe. Smażone potrawy wywołują również nieprzyjemne uczucie ciężkości.

By oszczędzić sobie i bliskim złego samopoczucia w Święta, a zarazem sprawić, by te swoim smakiem i aromatem podbiły serca gości, warto użyć wyjątkowych przypraw, które nadadzą im wyrazistszego smaku i pobudzą organizm do szybszego trawienia.

Z tych powszechnie dostępnych, można wybrać majeranek, bazylię, kolendrę, kminek, kardamon, lubczyk, imbir lub gałkę muszkatołową.

Zdrowe węglowodany

Dania mączne – takie jak pierogi czy makarony (np. kluski z makiem) również można przyrządzić zdrowiej. Nie ma przeszkód, by pierogi ugotować i podpiec w piekarniku. Makaron nie musi być pszenny – śmiało można wykorzystać np. mąkę razową, która jest jej zdrowszym zamiennikiem. Tego typu podmiany nie tylko wyjdą z korzyścią dla naszego zdrowia, ale również pozwolą przygotować tradycyjne dania  w odmienionej i wyjątkowej formie.

Organizując święta, warto kierować się zasadą: „By było smacznie i zdrowo”. Mądrze wybierając produkty i używając zdrowszych sposobów przyrządzania potraw, nie tylko polepszymy jakość naszych świątecznych dań, ale i być może odkryjemy nowe smaki, których dotąd nie znaliśmy. Z kolei przy dzieleniu się opłatkiem, z czystym sumieniem będziemy mogli życzyć gościom zdrowia, ponieważ my zadbaliśmy o nie w ten wyjątkowy świąteczny dzień.