|
To prawda, że wraz z żywnością trafiają do naszego przewodu pokarmowego metale ciężkie (np. kadm, ołów, rtęć), konserwanty, dodatki do żywności, resztki nawozów i pestycydy. Toksyny są również w wodzie i powietrzu. Część tych "śmieci" zostaje w tkankach i może być przyczyną chorób. Czy poszcząc lub stosując dietę oczyszczającą, można je usunąć? Czy postem można leczyć różne schorzenia? Te pytania wciąż wywołują wiele kontrowersji.
Naturaliści mówią tak
Zwolennicy głodówek uważają, że osoby jedzące mniej żyją dłużej i zwykle rzadziej chorują. Powołują się również na obserwacje ze świata zwierząt – chore osobniki zwykle zaszywają się w cichym zakątku i przez dzień lub dłużej nic nie jedzą. W ten sposób pobudzają swój układ odpornościowy do walki z infekcją. Wielkim orędownikiem leczenia dietą składającą się tylko z surówek był szwajcarski lekarz Max Burcher-Benner, który pod koniec XIX wieku założył w Zurychu słynne na cały świat sanatorium. Wiele osób rzeczywiście odzyskiwało tam zdrowie. Mówiono nawet, że w Zurychu dokonuje się operacji bez noża. Kinga Wiśniewska-Roszkowska (lekarka, zwolenniczka naturalnych metod walki z chorobami) w książce "Leczenie głodówką" porównuje post do... remontu starego budynku. Jej zdaniem organizm wydala w tym czasie zanieczyszczenia i ponieważ nie dostaje dostatecznej ilości składników odżywczych z zewnątrz, czerpie je z zapasów, np. z tkanki tłuszczowej, a nawet z rozkładu zwyrodniałych komórek. Autorka nie zaleca jednak długich głodówek i zdecydowanie odradza je tym, dla których byłyby one cierpieniem. Jej zdaniem bez opieki lekarskiej można pościć 1–3 dni, i to najlepiej podczas urlopu, a w każdym razie nie wtedy, gdy jesteśmy zmęczeni, zestresowani i wykonujemy bardzo odpowiedzialną pracę.
Dietetycy zalecają ostrożność Stosowanie głodówek przez osoby, które na co dzień ograniczają mięso, tłuszcz i łakocie, a jedzą dużo warzyw, owoców, grubych kasz i przetworów z razowej mąki, nie ma większego sensu – mówi dr Bożena Rutkowska, dietetyk. Podkreśla, że przy racjonalnej diecie na ogół nie miewa się zaparć, bo w przewodzie pokarmowym jest dużo błonnika, ułatwiającego wydalanie niestrawionych resztek. Wraz z nimi usuwane są toksyny i cholesterol, a więc właściwie nie ma się z czego oczyszczać. Oczywiście dobrze odżywionej i zdrowej osobie jednodniowa głodówka raz w tygodniu nie zrobi szkody. Jeśli zatem ktoś taki chce pościć, może to robić bez obaw. Jednak gdy czujemy się osłabieni, mamy łamliwe paznokcie, wypadają nam włosy – nie ryzykujmy. Postąpimy dużo mądrzej, stosując raz lub dwa razy w tygodniu tradycyjny w naszej kulturze post, polegający na powstrzymaniu się jedynie od pokarmów mięsnych. Można sobie wyobrazić, że błonnik i antyoksydanty, w które obfitują warzywa, owoce i razowe przetwory zbożowe, przystąpią do ataku i rozprawią się z zatruwającymi nasz organizm toksynami. Niektóre schorzenia wręcz wykluczają prowadzenie głodówek lub stosowanie udziwnionych diet. Lekarze doradzają więc wszystkim chorym daleko posuniętą ostrożność. Pozostaje jeszcze problem tych osób, które zupełnie straciły instynkt samozachowawczy i na co dzień jedzą głównie żywność konserwowaną, zupy z torebek, pączki, chipsy, groszek i kukurydzę z puszek albo prowadzą kuchnię tłustą i ciężką. Ich organizm rzeczywiście może być zanieczyszczony toksynami. Jeśli taki delikwent czuje, że dieta oczyszczająca podziała na niego wstrząsowo i po jej zakończeniu nie wróci już do starych przyzwyczajeń kulinarnych, to niech z niej skorzysta. Osobom ze schorzeniami przewodu pokarmowego i ludziom starszym, którzy miewają dolegliwości po razowym pieczywie i niektórych warzywach, dietetycy proponują przeciery owocowe bez cukru, sałatę, gotowane warzywa korzeniowe i rozcieńczone soki. Podkreślają z naciskiem, że nie ma lepszej i przyjemniejszej metody oczyszczania organizmu niż racjonalna dieta.
W czasie stosowania diety oczyszczającej, np. sokowej, lub całkowitej głodówki częściej bierz prysznic, płucz usta i myj zęby, ponieważ ciało wydziela nieprzyjemne zapachy, Zrezygnuj z palenia papierosów, picia alkoholu, kawy i mocnej herbaty, Jeśli masz kłopoty z przewodem pokarmowym, chorujesz na kamicę żółciową, cukrzycę, dnę moczanową, nie decyduj się na głodówkę całkowitą ani na ubogokaloryczną dietę sokową, Dietę oczyszczającą, zwłaszcza restrykcyjną, najlepiej przeprowadzać w czasie wolnym od pracy. Nie powinna ona trwać dłużej niż 2–3 dni. Przez dłuższy okres możesz stosować dietę jarską, składającą się z różnorodnych produktów. Głodówek nie powinny stosować osoby, które mają mniej niż 18 lat.
Pięć diet oczyszczających
Owocowa lub warzywna
Czas stosowania: nie dłużej niż 3 dni.
W ciągu dnia jemy 1–1,5 kg różnorodnych świeżych owoców lub warzyw, dzieląc je na 6–8 posiłków. Można także pić świeże niesłodzone soki i niegazowaną wodę mineralną. Wykluczone są nasiona roślin strączkowych i kukurydza oraz konserwowane chemicznie warzywa w puszkach.
Indiańska czterodniowa
Pierwszy dzień: Jemy tylko owoce lub pijemy soki. Najbardziej polecane są brzoskwinie, melony, jagody, jabłka, wiśnie i gruszki.
Drugi dzień: Pijemy tylko herbatki ziołowe, np. z rumianku, mięty, pokrzywy, bratka, krwawnika. Napary powinny być niesłodzone lub z minimalną ilością cukru bądź miodu.
Trzeci dzień: Jemy tylko warzywa surowe (w dowolnej ilości), gotowane na parze lub w postaci zupy.
Czwarty dzień: Pijemy buliony z różnorodnych świeżych warzyw, w tym koniecznie z kalafiora, kapusty i pietruszki. Gotowy bulion można przyprawić odrobiną soli i natką pietruszki.
Jednodniowa sokowa
Pijemy w dowolnej ilości soki warzywne i owocowe niesłodzone, koniecznie świeże, wyciśnięte w domu. Wśród różnorodnych soków powinno się znaleźć po pół szklanki soku z buraków i kapusty. Równie dobre właściwości czyszczące mają soki z cytryn, selerów i jabłek. Na przemian z sokami można pić herbatki ziołowe z mniszka lekarskiego i pokrzywy, które pomagają oczyścić wątrobę i nerki.
Pszenna lub kaszowa
Dietetycy konwencjonalni uważają ją za najbezpieczniejszą, ponieważ zawiera sporo białka, węglowodanów, nawet trochę tłuszczu, składniki mineralne i niektóre witaminy. Jej mankamentem jest prawie całkowity brak witaminy C. Mimo to można ją stosować przez kilka, a nawet kilkanaście dni. Zwłaszcza jeśli wzbogacimy ją o porcję warzyw, owoców lub świeże soki. Codziennie gotujemy tyle pszenicy, ile chcemy zjeść. Ziarno jest twarde, a więc najlepiej wymoczyć je przez noc, a następnie gotować pod przykryciem na małym ogniu, biorąc 3 szklanki wody na szklankę pszenicy. Jemy 4–5 posiłków. Zamiast pszenicy można stosować kaszę gryczaną, płatki zbożowe lub pęczak. Aby wzmocnić efekt oczyszczania, oprócz warzyw i owoców można jeszcze zjeść kilka suszonych śliwek. Moczymy je przez noc, po czym rano zjadamy na czczo i wypijamy wodę, w której się moczyły. Wskazana jest też woda niegazowana.
Bananowa
Jest modyfikacją diety owocowo-warzywnej. Wymyślono ją specjalnie dla osób o wrażliwym przewodzie pokarmowym. Podstawą diety są banany. Zjada się 3–4 w ciągu dnia. Na resztę posiłków możemy sobie przygotowywać pieczone lub gotowane jabłka, gotowaną marchew, buraczki, a nawet 1–2 ziemniaki w mundurkach. Ponieważ dieta jest uboga w białko, nie należy jej stosować dłużej niż kilka dni.
Barbara Wołczyńska
www.fit.pl