Zgodnie z Talerzem Zdrowego Żywienia, nasza codzienna dieta powinna być zrównoważona i uwzględniać różnorodne grupy produktów spożywczych. Oprócz warzyw, owoców, produktów zbożowych czy mięsa, ważne miejsce zajmuje mleko - zaleca się spożywanie co najmniej dwóch dużych szklanek dziennie dla dorosłych. Aby dieta była jeszcze bardziej różnorodna i korzystna dla zdrowia, mleko można zastąpić fermentowanymi produktami mlecznymi, takimi jak jogurt naturalny, kefir czy ser. W Dniu Jogurtu Naturalnego skupimy się właśnie na jogurcie. Dlaczego warto włączyć go do codziennego menu i jak to zrobić?
Sięgnij po jogurt. Warto!
Regularne spożywanie jogurtu naturalnego niesie ze sobą wiele korzyści zdrowotnych. Dlaczego? Jogurt jest bogatym źródłem cennych składników odżywczych, takich jak białko i wapń, a także innych ważnych witamin i minerałów.
- Jogurty naturalne dostarczają pełnowartościowego białka, zawierającego wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne, które muszą być dostarczone z pożywieniem. Białko to kluczowy element budowy i regeneracji mięśni – podkreśla dietetyk kliniczny, Emilia Cesarek-Ejzemberg. Jogurty są również doskonałym źródłem wapnia, niezbędnego dla zdrowych kości i zębów. Zawierają również potas, cynk, fosfor i magnez – dodaje ekspertka. Jogurty naturalne powstają z mleka w procesie fermentacji, który dostarcza cennych probiotycznych bakterii jogurtowych. Te mikroorganizmy, spożywane w odpowiednich ilościach, przynoszą korzyści zdrowotne. Probiotyki poprawiają trawienie laktozy, co jest szczególnie ważne dla osób z nietolerancją laktozy. Dzięki temu niemal każdy może czerpać korzyści z jogurtu.
Jogurt w codziennej diecie
Tradycyjnie jogurt to mleko z dodatkiem dwóch szczepów bakterii: Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus. Dzięki rozwojowi nauki i technologii dostępne są również jogurty zawierające inne szczepy bakterii, takie jak Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei czy Bifidobacterium, co nadaje im dodatkowe właściwości. Proces fermentacji nadaje jogurtom charakterystyczny smak i konsystencję, które mogą być bardziej gęste lub płynne, łagodne lub wyraziste. Ważne jest, że jogurty naturalne nie zawierają dodanego cukru, a jedynie naturalnie występujący cukier mleczny. Dzięki temu mogą stanowić podstawę zarówno wytrawnych potraw, jak i deserów.
- Jogurty naturalne można spożywać na wiele sposobów, np. jako przekąskę z owocami sezonowymi czy płatkami owsianymi, lub jako bazę do koktajli owocowych. Mogą być składnikiem zup, chłodników, sosów czy sałatek – mówi Emilia Cesarek-Ejzemberg.
Poznaj przykładowe przepisy z wykorzystaniem jogurtu naturalnego i ciesz się wyjątkowym smakiem!
Deser chia z jogurtem i ciemnymi winogronami
Składniki:
- 1 opakowanie jogurtu naturalnego
- 15 g nasion chia
- 60 ml napoju kokosowego (mleczka kokosowego 21%)
- 100 ml wody
- 50 g ciemnych winogron bez pestek
- 1 łyżeczka pistacji
Przygotowanie:
- Nasiona chia wsyp do słoika, zalej wodą i napojem kokosowym.
- Zakręć słoik, potrząśnij, wymieszaj i odstaw do lodówki (np. na noc) do napęcznienia.
- Rano dodaj do nasion porcję jogurtu.
- Na wierzchu powstałego puddingu ułóż winogrona i posyp pistacjami.
Letnia sałatka z jogurtem
Składniki:
- 1/2 opakowania jogurtu naturalnego (ok. 80 g)
- 1 średni ogórek
- Pestki z ½ granatu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Sok z ½ cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka orzechów laskowych lub włoskich
- 1 garść świeżego szpinaku baby
- 100 g malin
- 4 listki mięty
Przygotowanie:
- Wymieszaj w misce: oliwę, sok z cytryny i miód – powstanie sos do sałatki.
- Maliny, listki mięty i szpinak umyj i osusz. Ogórka obierz i pokrój w kostkę.
- Wydrąż granata, wyjmij pestki.
- Na talerzu ułóż szpinak, polej sosem i jogurtem.
- Całość udekoruj malinami, pestkami granatu i pokruszonymi orzechami.