Zasada jest prosta – przygotowując ulubione danie powinniśmy zaopatrzyć się w produkty dobre jakościowo. Jeśli kochamy burgery zadbajmy o to, aby mięso było ze sprawdzonego źródła, a zamiast żółtego sera dodajmy kozi i plastry buraka. Odpowiednio dobrane składniki sprawią, że posiłek będzie pyszny i wartościowy. Poniżej znajdziecie nasze trzy propozycje, ale sami również możecie przygotować swoje wersje z wykorzystaniem ulubionych warzyw i owoców.
Hamburger
Jeśli jesteście mięsożerni zadbajcie o to, aby mięso było ze sprawdzonego źródła. Możecie również zastąpić je ulubioną rybą lub kotletem warzywnym np. z fasoli lub buraka. Wybierając pieczywo zdecydujcie się na pełnoziarniste, zrezygnujcie z majonezu, a jako dodatek zaserwujcie frytki z batatów lub pietruszki – koniecznie pieczone, nie smażone.
Składniki:
- Bułka pełnoziarnista
- Rukola
- Mielona wołowina
- Ogórek zielony
- Rzodkiewka
- Czerwona cebula
- Kiełki fasoli marki Sandra
- Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i formujemy kotlety. Smażymy na patelni grillowej bez tłuszczu. Bułkę przekrawamy na pół. Wkładamy do niej mięso, pokrojonego ogórka, rzodkiewkę i krążki cebuli. Posypujemy kiełkami i przykrywamy drugą częścią bułki.
Hot dog
Podobnie możecie postąpić w przypadku hot dogów. Wystarczy zamienić zwykłą parówkę na tę z kurczaka lub sojową. Do tego pełnoziarniste pieczywo i ulubione warzywa.
Składniki:
- Podłużna, pełnoziarnista bułka
- Parówka sojowa
- Rukola
- Groszek z puszki marki Sandra
- Łyżka ketchupu
- Ziarenka chili
- Czerwona cebula
- Odrobina tartego parmezanu
Przygotowanie:
Parówkę podgrzewamy na suchej patelni grillowej. Ketchup mieszamy z ziarnami chili. Bułkę przekrawamy. Wkładamy do niej parówkę, smarujemy odrobiną sosu pomidorowego i kładziemy rukolę. Posypujemy posiekaną cebulką, groszkiem i parmezanem.
Pizza
Spód do pizzy wykonany z kalafiora z pewnością będzie zdrowszy niż ten na bazie mąki. Dodatkowo pamiętajmy, aby unikać grubej warstwy żółtego sera. Najlepiej zamiast niego użyć odrobiny parmezanu lub mozzarelli.
Składniki:
- Główka kalafiora
- 2 łyżki tartego parmezanu
- Jajko
- Łyżeczka harissy marki Sandra
- Ulubione zioła
- Sól, pieprz do smaku
- Tarta mozzarella
- Liście szpinaku
- Pomidorki koktajlowe
Przygotowanie:
Kalafiora ścieramy na tarce. Odciskamy z niego wodę przez gazę i prażymy na suchej patelni przez kilka minut. Łączymy go z parmezanem i jajkiem. Doprawiamy harissą, ziołami, solą i pieprzem. Wyrabiamy ciasto i formujemy okrągły placek. Pieczemy w piekarniku przez ok. 20 minut. Po tym czasie na spód pizzy kładziemy liście szpinaku, pokrojone pomidorki i posypujemy tartą mozzarellą. Pieczemy jeszcze przez kilka minut, do momentu, aż ser się rozpuści.
Smacznego!