Fast foody atakują nas zewsząd. Możesz je kupić na rogu ulicy, w knajpie, przydrożnym barze, centrum handlowym lub po prostu nie wysiadając z samochodu. A czy wiesz skąd się wzięły?
fit.pl
2010-03-09 00:00
Udostępnij
Fast food story
Hamburger – już w średniowieczu mongolscy Tatarzy i Bałtowie siekali świeże mięso, dodawali przyprawy i zjadali na surowo. Można więc przyjąć, że to oni częściowo są odpowiedzialni za ten przysmak. Na początku XIV wieku uboższa część społeczeństwa Niemiec idąc wzorem azjatów konsumowała mielone mięso wołowe również z przyprawami. Potrawa ta była szczególnie popularna w Hamburgu, skąd przywędrowała wraz z emigrantami do Anglii w 1888 roku. Doktor J. H. Salisbury, będący ówczesnym autorytetem na wyspach głosił pogląd, że wszelkie siekane potrawy są pożyteczne dla zdrowia i należy je spożywać trzy razy dziennie. Przyczynił się tym samym do popularyzacji tego dania, które zaczęto wzbogacać o dodatki w postaci ketchupu, musztardy oraz innych upodobań. Hamburgera w postaci znanej nam dziś wymyślił w 1904 roku garncarz Fletcher Davis prowadzący także bar w Texasie, serwując go swoim klientom na grzance z dodatkami. Dziś hamburger jest wręcz uznawany za amerykańskie danie narodowe i obowiązkowy gadget w wielu filmach. Doczekał się także wielu mutacji na przykład;

fishburger – zamiast wołowiny dodajemy rybę
cheeseburger – dodajemy do wołowiny plaster sera
chickenburger – zamiast wołowiny dodajemy kurczaka

[-------]



Hot dog – historia jest znacznie krótsza niż jego brata hamburgera, ale również ma swój pocżatek w Niemczech, a konkretnie we Frankfurcie w 1600 roku. Johann Georghehner rzeźnik, wynalazł wąskie i podłużne kiełbaski zwane potocznie w Polsce frankfurterkami. Na zachodzie ich oryginalna nazwa brzmiała dachshund co oznacza jamnika. I znów podobnie jak w przypadku siekanego mięsa chociaż nie przez Anglię, kiełbaski zawędrowały wraz z emigrantami do Ameryki. Za datę narodzin bułki z parówką przyjmuje się 1871 rok, kiedy to w Coney Island Charles Feltman, Niemiec otworzył pierwszą budkę z "dachshundem" w bułce mlecznej. W pierwszym roku działalności sprzedał 3684 bułek. Prawdziwą popularność szybkie danie zdobyło jednak w 1893 roku podczas Wystawy Kolumba. By zaspokoić głód olbrzymiej rzeszy zwiedzających, uruchomiono dziesiątki budek z parówkami. Swój debiut sportowy bułka z parówką miała natomiast na stadionie baseballowym St. Louis Browns. Nazwa hot dog masowo weszła w życie podczas dugiej wojny światowej. Mieszkańcy ameryki nie chcąc posługiwać się niemiecką nazwą dachshund zaczęli nazywać swoje ulubione danie po prostu hot dog, czyli gorący pies.



Frytki – ojczyznę swoją mają w Belgii. Mieszkańcy tego kraju odkryli je w XVII wieku trochę przez przypadek, trochę przez brak ulubionej potrawy, którą były smazone małe rybki. Jednak zimą było o nie cieżko, więc zaradni baskijczykowie wpadli na pomysł by zamiast rybek smazyć pokrojone i obrane ziemniaki w głębokim łoju wołowym. Pierwszy bar z frytkami powstał oczywiście w Belgi w 1857 roku. Do ameryki przywędrowały one wraz z weteranami pierwszej wojny światowej. Ich nazwa wywodzi się prawdopodobnie od francuskiego ( język urzędowy w Belgii) słowa frités (od frire – smażyć).