Groszkowe placki z cebulką | |
Ilość porcji: - | |
Składniki: 600g ziaren grochu, 1 cebula, pół szklanki mleka, 1 czerstwa kajzerka, 2 jajka, 5 łyżek oliwy z oliwek, sól, pieprz, 3 łyżki bułki tartej. |
|
Przygotowanie: Groch przebrać, umyć i moczyć w zimnej wodzie przez 24 godziny. Po tym czasie wodę zmienić i ugotować do miękkości. Odcedzić. Czerstwą bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Cebulę obrać i posiekać, podsmażyć na łyżce oliwy na złoty kolor. Wszystkie składniki zemleć, dodać jaja, doprawić do smaku i wyrobić na jednolitą masę. Z ciasta uformować wałek i pociąć do nożem na 10 porcji. Z każdej porcji ukształtować płaskie kotlety. Obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na oliwie po obu stronach na złoty kolor. |
|
Dodane przez: Poradnia FIT.PL |