Składniki (4 porcje):
⁃ 3 szklanki pokrojonej w kostkę dyni, np. piżmowej
⁃ 1 duża czerwona papryka
⁃ 400 g piersi indyka
⁃ 1 duży pomidor
⁃ 2 cebule szalotki
⁃ 2 ząbki czosnku
⁃ 1 łyżeczka drobno pokrojonego imbiru (lub 1/2 łyżeczki suszonego)
⁃ 1/2 łyżeczki pokrojonej drobno kurkumy (lub 1/3 łyżeczki suszonej)
⁃ 1/2 łyżeczki otartej cytryny
⁃ sól, pieprz
⁃ olej
⁃ 3/4 szklanki wody
Dodatkowo:
⁃ brokuł
⁃ 1 szklanka kaszy kuskus
⁃ woda Mama i ja
⁃ szczypiorek
Wykonanie:
1. Cebulę, czosnek, imbir, kurkumę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
2. Indyka myjemy i kroimy w nieco większą kostkę.
3. Tak przygotowane składniki przekładamy do miski i dodajemy przygotowane przyprawy, 1/2 łyżeczki soli, szczyptę skórki z cytryny oraz 2 łyżki oleju. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 5 minut.
4. Rozgrzewamy patelnię, a następnie wykładamy na nią zawartość miski. Całość smażymy około 5 minut, często mieszając.
5. Następnie dodajemy dynię i wodę, nadal mieszając. Dusimy wszystko pod przykryciem przez 5 minut.
6. Po upływie tego czasu dodajemy drobno pokrojoną paprykę i dusimy pod przykryciem przez kolejne 5–6 minut.
7. Na sam koniec dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora i dusimy już bez przykrycia przez ok. 5 minut. Doprawiamy do smaku.
8. Kaszę kuskus przygotowujemy według zaleceń producenta. Brokuł gotujemy na parze. Tak przygotowane składniki wykładamy na talerz i podajemy wraz z gulaszem.