Gulasz dyniowo-mięsny z kaszą kuskus

Znalezienie pomysłu na dania obiadowe z reguły sprawia nam największą trudność. Wymaga się od nich, aby były pożywne, lekkostrawne, a jednocześnie na tyle sycące, aby zapewniały energię na resztę dnia. Jak połączyć te wszystkie właściwości, bez konieczności przygotowywania wielu potraw? Dobrym pomysłem jest gulasz mięsno-warzywny z dodatkiem kaszy. W ten sposób zyskujemy prosty posiłek dostarczający wszystkich niezbędnych składników
2019-12-11 00:00
Udostępnij
Gulasz dyniowo-mięsny z kaszą kuskus


Składniki (4 porcje):

⁃ 3 szklanki pokrojonej w kostkę dyni, np. piżmowej

⁃ 1 duża czerwona papryka

⁃ 400 g piersi indyka

⁃ 1 duży pomidor

⁃ 2 cebule szalotki

⁃ 2 ząbki czosnku

⁃ 1 łyżeczka drobno pokrojonego imbiru (lub 1/2 łyżeczki suszonego)

⁃ 1/2 łyżeczki pokrojonej drobno kurkumy (lub 1/3 łyżeczki suszonej)

⁃ 1/2 łyżeczki otartej cytryny

⁃ sól, pieprz

⁃ olej

⁃ 3/4 szklanki wody

Dodatkowo:

⁃ brokuł

⁃ 1 szklanka kaszy kuskus

⁃ woda Mama i ja

⁃ szczypiorek

Wykonanie:

1. Cebulę, czosnek, imbir, kurkumę obieramy i kroimy w drobną kostkę.

2. Indyka myjemy i kroimy w nieco większą kostkę.

3. Tak przygotowane składniki przekładamy do miski i dodajemy przygotowane przyprawy, 1/2 łyżeczki soli, szczyptę skórki z cytryny oraz 2 łyżki oleju. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 5 minut.

4. Rozgrzewamy patelnię, a następnie wykładamy na nią zawartość miski. Całość smażymy około 5 minut, często mieszając.

5. Następnie dodajemy dynię i wodę, nadal mieszając. Dusimy wszystko pod przykryciem przez 5 minut.

6. Po upływie tego czasu dodajemy drobno pokrojoną paprykę i dusimy pod przykryciem przez kolejne 5–6 minut.

7. Na sam koniec dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora i dusimy już bez przykrycia przez ok. 5 minut. Doprawiamy do smaku.

8. Kaszę kuskus przygotowujemy według zaleceń producenta. Brokuł gotujemy na parze. Tak przygotowane składniki wykładamy na talerz i podajemy wraz z gulaszem.