Korzeń imbiru używany jest jako przyprawa i surowiec leczniczy. Zwykle ma on spore rozmiary. Swoim kształtem przypomina ludzką dłoń  
fit.pl
2013-01-23 00:00
Udostępnij
Imbir - bogactwo zastosowań
Jako stymulator

Imbir jest silnym antyseptykiem, pobudza wydzielanie soków trawiennych i żółci, zapobiega zastojom żółci, przyśpiesza procesy detoksykacji w wątrobie, poprawia krążenie skórne, mózgowe, wieńcowe i w kończynach. Przenika do potu i łoju działając odkażająco na gruczoły łojowe, ekrynowe i apokrynowe.

Przeciw grzybicy

Imbir działa silnie przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo, przeciwpierwotniakowo, przeciwwirusowo, przeciwroztoczowo, przeciwzapalnie, przeciwłojotokowo i pojędrniająco na skórę oraz błony śluzowe. Wcierany w skórę działa rozgrzewająco, przeciwwysiękowo i przeciwbólowo.

Na choroby skóry

Pomocny jest w leczeniu chorób skóry troficznych (związanych z zaburzeniami odżywczymi skóry), chorób  wirusowych, grzybiczych i bakteryjnych. Warto wcierać go w skórę przy przeziębieniach, zmarznięciu, zimnicy kończyn, blednicy i reumatyzmie. Jest skuteczny w leczeniu trądzików, zwłaszcza po połączeniu z olejem dziurawcowym, arnikowym, krwawnikowym, tatarakowym, nagietkowym, arcydzięglowym, kolendrowym, kminkowym i rozmarynowym.

Działa na potencję

Zapobiega wypadaniu włosów, łupieżowi, wspomaga leczenie łuszczycy. Znakomity do leczenia stanów zapalnych i ropnych skóry owłosionej. Ponadto może być stosowany do leczenia skaleczeń, otarć, obrzęków (po urazie mechanicznym), wyprysków i owrzodzeń w obrębie narządów płciowych. Imbir pobudza ukrwienie narządów płciowych, przez co wzmaga erekcję u mężczyzn, zwiększa percepcję (odbiór i analizowanie) wrażeń seksualnych u kobiet i mężczyzn.

Łagodzi chorobę lokomocyjną

Imbir stosowany bywa też jako środek pomagający łagodzić, a nawet zapobiegać objawom choroby lokomocyjnej. W aptekach dostępne są specjalne leki z wyciągiem z korzenia imbiru. Jest to środek bezpieczny i może być, bez obaw stosowany u dzieci i kobiet w ciąży.

Imbir w kuchni

Jako przyprawę stosuje się zmielony korzeń imbiru. Formę nie rozdrobnioną, czyli cały korzeń stosuje się podczas przygotowywania wywarów i kompotów. Imbir świetnie pasuje jako dodatek do deserów, dań z mięsem na słodko (np. dania kuchni indyjskiej), ciast z jabłkami i innymi owocami. Niekiedy dodatek imbiru stosuje się do alkoholi.

Dr A.Czarnewicz-Kamińska

www.dieta.pl