Korzeń imbiru był stosowany w różnych dolegliwościach, między innymi w przeziębieniu czy w bólach żołądka. Wcześniejsze badania, przeprowadzone na gryzoniach, dowiodły, że imbir ma właściwości przeciwzapalne. Dodatkowo właściwości przeciwbólowe wzmacniają się po jego podgrzaniu.
Badaniami kierował doktor O'Connor z Uniwersytetu Georgia. Przeprowadził on dwa eksperymenty wśród 34 i 40 ochotników. Przyjmowali oni prze okres jedenastu dni, kapsułki zawierające 2 gramy imbiru. Po ośmiu dniach stosowania imbirowych kapsułek, badani mieli wykonać 18 powtórzeń ćwiczeń na zginacz łokciowy nadgarstka. Aby doszło do umiarkowanego urazu, ćwiczenia wykonywano z ciężarkami.
Wyniki badań pokazały, że grupa ochotników, przyjmująca codziennie imbir (niezależnie czy był on surowy czy podgrzany) odczuwała o 25% mniejszy ból, niż osoby, które znalazły się w grupie otrzymującej placebo.
www.fit.pl