Imbir - czy wiesz kiedy go stosować?

Bogaty w wapń, magnez i fosfor. Cenny dla zdrowia, samopoczucia i urody. Znany także jako afrodyzjak. Użytkowany w kuchni od tysiącleci, coraz bardziej ceniony współcześnie, imbir jest nieocenionym składnikiem dla kobiet spodziewających się dziecka
fit.pl
2010-06-16 00:00
Udostępnij
Imbir - czy wiesz kiedy go stosować?

Korzeń imbiru, który współcześnie przeżywa w naszych kuchniach prawdziwy renesans, jest obecny w Polsce dzięki… Krzyżakom, którzy wysoko cenili jego zbawienny wpływ na kłopoty trawienne. Kuchnia staropolska, czerpiąc ze sproszkowanej rośliny, bogato korzystała z imbiru wzbogacając nim głównie smak słodkich potraw.

Wraz z mobilnością Polaków podróżujących w najróżniejsze zakątki świata, a także napływem orientalnych wpływów, polska fascynacja imbirem odrodziła się i przybrała nową postać – tarty i krojony korzeń imbiru trafił do dań mięsnych i warzywnych.

Imbir zawiera mieszankę żywic i olejków eterycznych, nadających mu ostry, nieco cytrynowy zapach i korzenny, pikantny smak.


Imbir jako lek i imbir w diecie

Korzeń imbiru jest uznawany za jedną z najstarszych roślin leczniczych i przyprawowych. Użytkowany od tysiącleci, dziś jednak pochodzi już tylko z uprawy, nie występuje bowiem nigdzie w stanie dzikim.

Badacze tej bogatej w wapń, magnez, fosfor i potas rośliny, uważają, że imbir nie powinien być lekceważony w diecie, kiedy cierpimy na reumatyzm, alergie i choroby serca.

Warto zwrócić uwagę również na właściwości imbiru pozwalające ograniczyć mdłości, np. w ciąży. Wspomagająco może być stosowany do obniżania ciśnienia i poziomu cholesterolu we krwi.

Wymieniając niegroźne przypadłości, imbir może być wybawieniem przy bólu głowy i bólach menstruacyjnych. Niestrawność, zatrucie, czy zaburzenia trawienia, to kolejne incydenty, w których imbir może być naprawdę pomocny, dzięki jego działaniu na pracę woreczka żółciowego, przeciwdziałaniu nadmiarowi gazów w jelitach oraz zmniejszaniu wydzielania kwasów żołądkowych.

Zwiększając ukrwienie mózgu, imbir jest też naturalnym środkiem wspomagającym koncentrację i wydajność umysłową. Jest także pomocny w leczeniu przeziębień i przynosi ulgę chorym stawom, ponieważ jest bogaty w substancje przeciwzapalne. Właściwości imbiru są również wykorzystywane w medycynie, ponieważ przeciwdziała mdłościom występującym po narkozie.

 

Imbir w ciąży i przy nadwadze - czy można go używać?

Imbir jest znany ze swoich odchudzających właściwości ze względu na zdolność przyspieszania tempa spalania tłuszczy i węglowodanów. W preparatach odchudzających używany jest chętnie również dlatego, że skutecznie przeciwdziała nudnościom, dzięki czemu może niwelować uboczne skutki działania innych substancji.

Ponieważ imbir może mieć właściwości drażniące przewód pokarmowy, co nie jest korzystne na przykład w ciąży, a także, gdy cierpimy na zespół jelita drażliwego lub refluks żołądkowo-przełykowy (z tą chorobą wiąże się wsteczne zarzucanie zawartości żołądka i dwunastnicy do przełyku), należy stosować go z pewną ostrożnością.

Lepiej wówczas posiłkować się delikatniejszymi formami, na przykład herbatkami, czy tabletkami zawierającymi wyciąg z korzenia.

Kobiety w ciąży chcące skorzystać z cennych właściwości imbiru zapobiegających dolegliwościom ze strony przewodu pokarmowego typowym dla tego okresu, mogą wzbogacić swoją dietę o preparaty witaminowe zawierające wyciąg z tego korzenia.

Przyczyną mdłości i wymiotów w okresie oczekiwania na dziecko są zmiany hormonalne. Te pierwsze mogą występować, bynajmniej nie jak się powszechnie mówi rano, ale w ciągu całej doby. Początki mdłości większość ciężarnych odnotowuje po około 2-3 tygodniach od zapłodnienia. Najintensywniejsze mdłości odczuwają kobiety będące w ciąży po raz pierwszy, te które noszą ciążę mnogą, a także te o wrażliwym zmyśle powonienia.

 

Zgaga to, poza mdłościami, najczęstsza dolegliwość kobiet w ciąży, przy której imbir również może być bardzo pomocny. Uczuciu zgagi winny jest głównie podwyższony poziom progesteronu, który najpierw przygotowuje śluzówkę macicy na przyjęcie zapłodnionego jaja, a imbirnastępnie umożliwia utrzymanie ciąży.

Progesteron jednak zwiotcza mięsień zamykający ujście przełyku do żołądka, co powoduje, że treść pokarmowa zamiast trafić do żołądka, a potem do jelit, przez powiększoną macicę wypychana jest do niedomkniętej szczeliny i wraca do przełyku. Oprócz pokarmu trafia tam też wytwarzany w żołądku kwas solny oraz enzymy trawienne. To one wywołują przykre dolegliwości: pieczenie w gardle i za mostkiem, kwaśno-gorzki smak w ustach, uporczywe odbijanie, a nawet kwaśne wymioty.

Współczesne badania potwierdziły wiele cennych właściwości imbiru, tak więc warto na stałe włączyć go do diety.

Przeciwwymiotne działanie imbiru można również wykorzystać planując podróż – pogryzanie jego plasterków lub dodanie ich do butelki z wodą mineralną i plasterkami cytryny jest bezpieczną formą zapobiegania objawom choroby lokomocyjnej, pozbawioną skutków ubocznych. Przy okazji zyskamy świeży oddech, ponieważ imbir ma silne właściwości antyseptyczne.