Jabłka w cieście
Składniki:
3-4 duże kwaskowate jabłka, pół cytryny, 1 szklanka mąki, 2 szklanki mleka, 1 jajko, szczypta soli, olej do smażenia, cukier puder do posypania.
Wykonanie:
Do mąki wbić jajko, dodać szczyptę soli, wlać mleko i dokładnie wymieszać lub zmiksować, by powstało jednolite gęste ciasto naleśnikowe. Jabłka umyć, obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w poprzek na krążki grubości ok. 1 cm, skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Krążki jabłek zanurzać w cieście naleśnikowym i od razu kłaść na rozgrzany olej. Smażyć na złoty kolor. Placki ułożyć na papierowych serwetkach, by usunąć nadmiar tłuszczu, lekko oprószyć cukrem pudrem.