Składniki:
- - 3-4 duże kwaskowate jabłka
- - pół cytryny
- - 1 szklanka mąki
- - 2 szklanki mleka
- - 1 jajko
- - szczypta soli
- - olej do smażenia
- - cukier puder do posypania
Wykonanie:
Do maki wbić jajko, dodać szczyptę soli, wlać mleko i dokładnie wymieszać lub zmiksować, by powstało jednolite gęste ciasto naleśnikowe. Jabłka umyć, obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w poprzek na krążki grubości ok. 1 cm, skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Krążki jabłek zanurzać w cieście naleśnikowym i od razu kłaść na rozgrzany olej. Smażyć na złoty kolor. Placki ułożyć na papierowych serwetkach, by usunąć nadmiar tłuszczu, lekko oprószyć cukrem pudrem.
Pełnoziarniste ciasto z owocami
Składniki na ciasto:
- 3 jajka
- 90 g miodu
- 90 g mąki z pełnego przemiału
- 5 łyżek soku pomarańczowego
- szczypta soli
- Składniki na warstwę wierzchnią:
- 350 g owoców, najlepiej świeżych i miękkich, na przykład truskawek
- 1-2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka soku pomarańczowego
- 225 g serka Mascarpone
Przygotowanie ciasta:
Ubić pianę z 3 białek dodając szczyptę soli. Do piany wmieszać miód i jeszcze chwilę ubijać. Następnie dodać mąkę i starannie wymieszać. Masę wlać do tortownicy, wygładzić powierzchnię i włożyć do uprzednio nagrzanego piekarnika do 180 °C. Piec ok. 15 min., następnie sprawdzić drewnianym patyczkiem czy się dobrze upiekło. Gdy będzie gotowe, ostudzić, wyłożyć i pokropić sokiem. Ochłodzić.
Warstwa wierzchnia: Połowę owoców zmiksować z miodem i sokiem. Mus owocowy wymieszać z Mascarpone. Całość przykryć i ochłodzić przez ok. 15 min.
Krem rozsmarować krem na cieście, a następnie ułożyć na nim pokrojone w plastry owoce.
[-------]
Sorbet malinowy
- 75 dkg malin
- 300 ml syropu
Maliny zmiksować z syropem. Koniecznie przecedzić przez sito, aby usunąć ziarenka. Postępować dalej tak jak w przykładach powyżej. Podawać ze świeżymi malinami.
Sorbet z czarnej porzeczki
- 70 dkg porzeczek
- 350 ml syropu
- 2 łyżki nalewki z czarnej porzeczki
Przygotowanie:
70 dkg porzeczek wrzucić do 350 ml dość ciepłego syropu. Wymieszać, ochłodzić i zmiksować. Przecedzić, aby pozbyć się ziarenek. Dodać nalewkę z czarnej porzeczki. Wymieszać i postępować jak w przykładach powyżej. Jest to sorbet o bardzo wyrazistym smaku, lodowato polecam...
U w a g i !
Przy zamrażaniu zawsze należy spróbować sorbetu i ewentualnie dosłodzić odrobiną syropu albo ożywić smak sokiem z cytryny. Cukier pod wpływem zimna nie jest już tak słodki, dlatego jeszcze przed zamrożeniem sorbet może być odrobinę za słodki.
www.fit.pl