fit.pl
2011-05-10 00:00
Udostępnij
Na słodko
jablkaJabłka w cieście

Składniki:
  • - 3-4 duże kwaskowate jabłka
  • - pół cytryny
  • - 1 szklanka mąki
  • - 2 szklanki mleka
  • - 1 jajko
  • - szczypta soli
  • - olej do smażenia
  • - cukier puder do posypania

Wykonanie:

Do maki wbić jajko, dodać szczyptę soli, wlać mleko i dokładnie wymieszać lub zmiksować, by powstało jednolite gęste ciasto naleśnikowe. Jabłka umyć, obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w poprzek na krążki grubości ok. 1 cm, skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Krążki jabłek zanurzać w cieście naleśnikowym i od razu kłaść na rozgrzany olej. Smażyć na złoty kolor. Placki ułożyć na papierowych serwetkach, by usunąć nadmiar tłuszczu, lekko oprószyć cukrem pudrem.

Pełnoziarniste ciasto z owocami

Składniki na ciasto:
  • 3 jajka
  • 90 g miodu
  • 90 g mąki z pełnego przemiału
  • 5 łyżek soku pomarańczowego
  • szczypta soli
  • Składniki na warstwę wierzchnią:
  • 350 g owoców, najlepiej świeżych i miękkich, na przykład truskawek
  • 1-2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka soku pomarańczowego
  • 225 g serka Mascarpone

Przygotowanie ciasta:

Ubić pianę z 3 białek dodając szczyptę soli. Do piany wmieszać miód i jeszcze chwilę ubijać. Następnie dodać mąkę i starannie wymieszać. Masę wlać do tortownicy, wygładzić powierzchnię i włożyć do uprzednio nagrzanego piekarnika do 180 °C. Piec ok. 15 min., następnie sprawdzić drewnianym patyczkiem czy się dobrze upiekło. Gdy będzie gotowe, ostudzić, wyłożyć i pokropić sokiem. Ochłodzić.
Warstwa wierzchnia: Połowę owoców zmiksować z miodem i sokiem. Mus owocowy wymieszać z Mascarpone. Całość przykryć i ochłodzić przez ok. 15 min.
Krem rozsmarować krem na cieście, a następnie ułożyć na nim pokrojone w plastry owoce.

 [-------]

sorbetSorbet malinowy
  • 75 dkg malin
  • 300 ml syropu

Maliny zmiksować z syropem. Koniecznie przecedzić przez sito, aby usunąć ziarenka. Postępować dalej tak jak w przykładach powyżej. Podawać ze świeżymi malinami.



Sorbet z czarnej porzeczki
  • 70 dkg porzeczek
  • 350 ml syropu
  • 2 łyżki nalewki z czarnej porzeczki

Przygotowanie: 

70 dkg porzeczek wrzucić do 350 ml dość ciepłego syropu. Wymieszać, ochłodzić i zmiksować. Przecedzić, aby pozbyć się ziarenek. Dodać nalewkę z czarnej porzeczki. Wymieszać i postępować jak w przykładach powyżej. Jest to sorbet o bardzo wyrazistym smaku, lodowato polecam...

U w a g i !

Przy zamrażaniu zawsze należy spróbować sorbetu i ewentualnie dosłodzić odrobiną syropu albo ożywić smak sokiem z cytryny. Cukier pod wpływem zimna nie jest już tak słodki, dlatego jeszcze przed zamrożeniem sorbet może być odrobinę za słodki.

www.fit.pl