Planowanie
Chcesz sprawić, że czas spędzony w kuchni będzie krótszy? Planuj posiłki na cały tydzień. Najlepiej poświęcić godzinę w tygodniu na przygotowanie listy dań i wzbogacenie jej o spis produktów, które trzeba kupić, by je przyrządzić. Taką listę można umieścić przy pomocy magnesu na lodówce, aby mieć do niej łatwy dostęp. Po powrocie z pracy wystarczy rzut oka na listę, by od razu zabrać się za gotowanie. Jeśli planujesz wypróbowanie nowego przepisu, od razu przepisz go lub wydrukuj i umieść razem z tygodniowym jadłospisem.
Zadbaj o porządek w kuchni
Kluczem do szybkiego gotowania jest dobra organizacja. Zadbaj o to, aby garnki, sprzęty i akcesoria miały określone miejsce, w którym szybko je odnajdziesz. Znajdź jedną półkę na ulubione przyprawy i wybieraj produkty, które sprzedawane są w ergonomicznych opakowaniach. Najlepiej by były one szklane i poręczne. Jeśli zachodzi taka potrzeba, możesz po nie sięgnąć i szybko ich użyć. Dobrym przykładem może być tu sos sojowy Kikkoman – jego butelka jest poręczna, a otwór w dozowniku jest szeroki, dlatego możesz szybko dodać do potrawy tyle sosu, ile potrzebujesz; nie ogranicza Cię kroplomierz.
Wykorzystaj zamrażarkę
Dobrym pomysłem jest wykorzystanie półproduktów mrożonych. I nie chodzi tu wcale o te kupowane w markecie. Jeśli często w swojej kuchni używasz cebuli czy czosnku, możesz obrać je, pokroić i przechowywać w zamrażarce. Nie tylko oszczędzi to Twój czas podczas gotowania, ale pozwoli uniknąć częstego problemu, czyli zapachu utrzymującego się na dłoniach. Wystarczy przygotować raz odpowiednią ilość, by zapomnieć o tym na kilka tygodni.
Sprzątanie
Gotowanie to jedno, ale zmywanie i sprzątanie po gotowaniu to dodatkowy czynnik zniechęcający do samodzielnego przyrządzania posiłków. Warto robić to na bieżąco, kiedy akurat coś smażymy lub gotujemy i mamy kilka minut czasu. Jeśli wyrzucanie odpadków wymaga ciągłego obracania się lub przechodzenia w inne miejsce kuchni, warto podczas gotowania ustawić przy stanowisku pojemnik, do którego będziemy wrzucać to, co później trafi do śmietnika. Takie gotowanie pozwala na zachowanie porządku w kuchni i skraca czas przygotowywania dań.
Gotuj na dłużej
W Twojej diecie dominują warzywa? Często przygotowujesz sałatki? Z pewnością masz kilka ulubionych dipów i dressingów. Pamiętaj o tym, że można wykonać je wcześniej w większej ilości i przechowywać w lodówce. To świetny sposób, jeśli na podwieczorek i kolację wybierasz potrawy szybkie w przygotowaniu. Sprawdzą się zarówno do sałatek, jak i do placków (np. z cukinii czy z kaszy gryczanej). Dzięki temu masz ulubiony vinegret zawsze pod ręką. Szukasz nowych inspiracji? Wypróbuj dipy warzywne! Te z pomidorów, batatów lub z bakłażana pozwolą Ci wnieść do Twojej kuchni nieco świeżości. Użycie kilku kropli sosu Kikkoman podkręci ich smak i sprawi, że przygotowane przez Ciebie posiłki zachwycą wszystkich domowników!