Zastanawiając się, jakie płatki na śniadanie wybrać, bardzo często wybieramy się do sklepu. I to właśnie w nim stajemy przed olbrzymim wyborem przeróżnych płatków śniadaniowych. Na półkach znajdziemy płatki z dodatkami owoców bądź wartościowych superfoods. Można również nabyć najprostsze kukurydziane, orkiszowe, jaglane bądź owsiane. Które jednak będą najzdrowsze dla naszego organizmu? Poznajmy kilka rodzajów płatków śniadaniowych.
Płatki pełnoziarniste owsiane
Decydując się na zakup płatków pełnoziarnistych owsianych, powinniśmy wiedzieć, że są doskonałą bazą do wartościowych dań. Można je podawać tradycyjnie w owsiance na słodko z owocami, a także jako dodatek do pieczenia ciasteczek. Owiane płatki są źródłem wielu składników odżywczych takich jak: potas, wapń, magnez, żelazo i cynk. Są również źródłem błonnika pokarmowego oraz rozpuszczanych w wodzie beta-glukanów. To właśnie w płatkach owsianych znajdziemy z powodzeniem te substancje, które zadbają o układ pokarmowy. Co więcej, dzięki spożywaniu płatków owsianych możemy skutecznie regulować gospodarkę węglowodanową.
Płatki jaglane błyskawiczne
Płatki jaglane wytwarza się z prosa. Dzięki sporej zawartości witamin wykazują dużą liczbę właściwości prozdrowotnych. W głównej mierze płatki jaglane są źródłem witaminy B, a także E. Spożywając płatki jaglane, przeciwdziałamy procesowi starzenia się, a dzięki lecytynie znacznie poprawiamy koncentrację. Natomiast wspominana witamina B, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Warto również wspomnieć, iż płatki jaglane nie posiadają glutenu. Mogą je więc spożywać osoby chore na celiakię.
Warto również wspomnieć, iż płatki jaglane są dość kaloryczne. Niemniej jednak nie powinniśmy rezygnować z nich. Płatki jaglane wyróżniają się dużą ilością błonnika, witamin oraz minerałów takich jak krzem. Warto więc wybierać je jako płatki śniadaniowe, ponieważ są w stanie dostarczyć nam energii na cały dzień.
Płatki orkiszowe
Płatki orkiszowe powstają ze zmiażdżonych ziaren orkiszu. Znane są ze swojego dobroczynnego oddziaływania na organizm człowieka. Skutecznie można je stosować w celu wzmocnienia organizmu w okresie rekonwalescencji. Poprawiają regenerację komórek oraz wspierają kondycję paznokci, a także skóry. Dzięki sporej zawartości białka, błonnika, a także żelaza, magnezu, selenu i potasu można skutecznie stosować je jako płatki na śniadanie. Są to jedne z najzdrowszych płatków śniadaniowych. Wyróżnia je orzechowy smak, przez co nadają się do przygotowywania słodkich potraw na śniadanie.