Początek nowego roku to czas maskarad, zimowych balów i przyjęć. Jak spędzić ten czas zdrowo? Co jeść i pić podczas spotkań towarzyskich, aby na następny dzień być w miarę dobrej formie?
fit.pl
2012-01-04 00:00
Udostępnij
Karnawałowe menu
>>>Sprawdź ile możesz schudnąć. Darmowa porada dietetyczna>>>

Na balach karnawałowych stoły uginają się od jedzenia. Wiele dań kusi wyglądem, zapachem i niepowtarzalnym smakiem. Jeśli taki bal zdarza nam się nie częściej niż raz do roku, chcielibyśmy doświadczyć w pełni oferowanych nam przyjemności, w tym również uciech podniebienia.

Jeść, czy nie jeść

Oczywiście jeść. Podczas zabawy i tańca zużywamy sporo energii. Aby dobrze funkcjonować przez wiele godzin i nie odczuwać zmęczenia, zapewnienie stałego dopływu energii jest niezbędne. Niestety bardzo często w czasie zabawy zapominamy o zasadach zdrowego żywienia i próbujemy wszystkiego po kolei. Potem nasz żołądek cierpi i część zabawy spędzamy za stołem z marsową miną. Jak tego uniknąć?

Jeśli jeść, to co

Przede wszystkim zachowaj rozsądek i nie próbuj wszystkiego na raz. Noc jest długa i jedzenia na pewno wystarczy do rana. Pamiętaj też, że dania, które stały na stole przez 10 godzin w temperaturze pokojowej, nie zawsze są dobre dla naszego organizmu. Najmniej bezpieczne są sałatki z sosami, wędliny, tatar z jajem, galantyny (galarety), jaja w majonezie i ciasta z kremami. W tych specjałach najszybciej rozwijają się drobnoustroje mogące wywołać zatrucia pokarmowe. Dlatego też zanim nałożysz coś na talerz dokładnie przyjrzyj się smakowitemu kąskowi. Jeśli nie wzbudza twojego zaufania z jakiegokolwiek powodu (posiada nietypowy zapach lub kolor), zrezygnuj z jego spożycia.

Uwaga na napoje

Skutki przedawkowania alkoholu wszystkim są znane, jeśli nie z autopsji to z obserwacji. Wybierając się na imprezę warto pamiętać, że alkohol w tzw. drinkach, czyli w połączeniu z sokami owocowymi, warzywnymi, syropem cukrowym, coca-colą ma to do siebie, że nie czuć efektów upojenia od razu, tylko po pewnym czasie. Nie zapominajmy też, że napoje alkoholowe to też źródło kalorii. Sącząc drinka za drinkiem mimochodem możemy dostarczyć sobie znacznie większych ilości kalorii niż wraz ze spożytymi potrawami. Podczas wielogodzinnej zabawy uzupełnianie płynów jest jednak niezbędne. Do tego celu najlepsze są napoje bezalkoholowe, niskokaloryczne lub bezkaloryczne, w tym niezawodna woda mineralna. Alkohole natomiast traktujmy jako dodatek, który pijemy dla przyjemności. Kontrolując i ograniczając ilość spożywanego alkoholu, następnego dnia będziemy mogli normalnie funkcjonować i ominą nas przykre skutki jego nadużycia.

Zrób to sam

Jeśli organizujesz imprezę karnawałową dla znajomych w domu, jesteś w o tyle lepszej sytuacji, że samodzielnie decydujesz o tym, co trafi na karnawałowy stół. Przygotowując dania pamiętaj, aby były delikatne i wygodne w jedzeniu. Porcje powinny być na tyle małe, aby umożliwić jedzenie przy tzw. szwedzkim stole – na stojąco, przy barku, bez zasiadania przy suto zastawionym stole. Organizując przyjęcie zadbaj też o osoby będące na diecie lub wegetarian rezygnujących ze spożywania mięsa. Planując menu uwzględnij życzenia kulinarne gości, dzięki temu każdy znajdzie na stole coś co lubi. Na przyjęciach tego typu doskonale sprawdzają się tartinki, sałatki, koreczki, dipy, owoce, ciasta oraz babeczki z różnymi nadzieniami.

dr Aleksandra Czarnewicz-Kamińska
dr Joanna Anna Walczak

Zobacz przepisy polecane na karnawałowe przyjęcie

[-------]

dip awokadiKolorowe szaszłyki

Składniki:
po jednym strąku papryki czerwonej, zielonej, żółtej, 3 ogórki kwaszone, 1 pęczek rzodkiewki, 300g chudej szynki, 200g sera żółtego, 100g oliwek czarnych i zielonych, 100g suszonych śliwek, 100g cebulek koktajlowych

Wykonanie:
Paprykę pokroić w prostokąty, ogórki i rzodkiewkę w plastry. Szynkę i ser pokroić w kostkę. Na drewniane patyczki nabijać kolejno od dołu ser, rzodkiewkę, paprykę, szynkę, cebulkę, suszoną śliwkę i oliwkę. Podawać na półmisku wyłożonym liściem sałaty.


Ruloniki z szynki

Składniki:
300g gotowanej szynki w plastrach, 100g żółtego sera, ½ puszki mini kukurydzy, 10 korniszonów, ½ puszki fasoli czarnej, 12 oliwek zielonych, 200g pędów z bambusa, 30g pieczarek marynowanych, 1 por, ½ pęczka natki z pietruszki, ½ pęczka koperku, 1 główka sałaty, ½ puszki brzoskwiń

Wykonanie:
Koper, sałatę i pietruszkę opłukać. Liście pora dokładnie umyć i pokroić w cienkie paseczki. Korniszony przekroić na pół. Na każdym plastrze szynki ułożyć kawałek sera, kukurydzę, łyżeczkę pędów z bambusa i fasoli, korniszona, oliwkę, pieczarkę, piórko koperku, 1 liść pietruszki. Zwinąć plastry w ruloniki i przewiązać paseczkiem pora. Ułożyć ruloniki na liściach sałaty i przybrać brzoskwinią pokrojoną w ósemki.

Tatar z wędzonego łososia

Składniki:
100 g wędzonego łososia, 1 cebula, 2 ogórki konserwowe, 1 łyżka kaparów, 1 łyżka oliwy z oliwek, świeże zioła (szczypiorek, koperek, natka pietruszki), sok z cytryny (do smaku)

Wykonanie:
Łososia rozdrobnić. Cebulę i ogórka pokroić w bardzo drobną kostkę. Dodać rozdrobnione kapary, oliwę, sok z cytryny oraz posiekane zioła. Całość wymieszać. Przed podaniem ozdobić kawałkami warzyw i zieleniną.

Dip z awokado

Składniki:
1 dojrzałe awokado, 125 g jogurtu naturalnego, 2 łyżki soku z limonek lub cytryny, ząbek czosnku, szczypta chilli w proszku

Wykonanie:
Z awokado usunąć pestkę, obrać ze skóry i rozetrzeć na pastę. Dodać zmiażdżony ząbek czosnku, jogurt, sok z limonek oraz chilli. Wymieszać na gładką masę. Podawać do chipsów z tortilli oraz z warzywami (kawałki papryki, liście sałaty).

Sałatka owocowa

Składniki:
1 pomarańcza, 1 melon, 1 owoc kiwi, 1 jabłko, 1 gruszka, 1 banan, 1 kiść winogron ciemnych, 1 kiść winogron jasnych, 5 truskawek, 100g rodzynek, 1 kieliszek alkoholu np. czerwonego słodkiego wina

Wykonanie:
Owoce obrać ze skóry i wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w dowolne cząstki z włożyć do naczynia. Rodzynki namoczyć w alkoholu. Zalać alkoholem z rodzynkami. Można dosłodzić miodem. Odstawić do lodówki na 2 godziny. Podawać schłodzone.

Poncz jabłkowy

Składniki:
2 litry soku jabłkowego, 1/3 szklanki soku cytrynowego, 5dag rodzynek, 3 słodkie jabłka, 20 goździków, 4 laski cynamomu (4-5cm), 3 pomarańcze, 3 cytryny, 250g żubrówki

Wykonanie:
Jabłka umyć, wydrążyć gniazda i pokroić w plastry ok. 1,5cm. Do stalowego garnka wlać sok jabłkowy i włożyć jabłka, cynamon, rodzynki, i goździki. Gotować aż jabłka będą miękkie, ale nie rozgotowane. Wyjąć goździki, dodać żubrówkę i przelać do wazy na poncz. Pomarańcze i cytryny umyć, sparzyć, pokroić w plasterki i włożyć do wazy. Podawać zimny.

www.dieta.fit.pl