Kasza jaglana znana już w starożytności
Według ustaleń archeologów proso, z którego wytwarza się kaszę jaglaną, pochodzi już z czasów neolitu. W starożytnych pismach można odnaleźć zapisy o odnalezieniu na terenie obecnych Chin 50 ton tego zboża, pochodzącego najprawdopodobniej z 8000r. p.n.e. Wówczas było ono uprawiane na zdecydowanie większą skalę niż ryż, z tego względu że charakteryzowało się krótkim okresem wegetatywnym i było mniej wymagające w uprawie. Dlatego też szybko przywędrowało ono do takich miejsc jak Indie czy Afryka. Kasza jaglana największą popularnością cieszyła się jednak w średniowieczu - chroniła ludzi przede wszystkim przed głodem i różnymi chorobami.
Drogocenne właściwości „jaglanki”
Z sprawą coraz popularniejszego ruchu slow food i trendu na zdrowy styl życia kasza jaglana ponownie wróciła do łask. Niewątpliwą zaletą kaszy jest jej zasadotwórczy charakter. – W dzisiejszej diecie przeważają bowiem produkty kwasotwórcze (nabiał, słodycze, białe pieczywo, kawa), które mogą przyczyniać się do zakwaszenia organizmu. Dzięki włączeniu do diety większej ilości produktów zasadotwórczych możemy wspomóc oczyszczanie organizmu z toksyn. – mówi Anna Osiecka, dietetyk z kliniki Natural Medical. Kasza jaglana w porównaniu do innych kasz zawiera dużo mniej błonnika, dlatego może być spożywana przez osoby mające problemy z układem trawiennym. Jest również dobrym źródłem białka. Nie zawiera glutenu, co jest ważne w przypadku osób z celiakią lub nietolerancją tego składnika. Kasza ta jest jednym z niewielu produktów bogatych w krzemionkę, która pozytywnie wpływa na stawy, wygląd włosów, paznokci, a także skórę. Wykazuje również właściwości przeciwwirusowe, dlatego zalecana jest podczas przeziębień. Cynk w niej zawarty wspomaga układ odpornościowy. Pozytywne działanie obserwuje się także w odniesieniu do pracy mózgu, całego układu nerwowego, polepszania koncentracji, obniżenia ryzyka zakrzepów, a co za tym idzie udarów i zawałów (dzięki obecności lecytyny). Spożywanie kaszy jaglanej poleca się również osobom z hipercholesterolemią. Ze względu na dużą zawartość żelaza skutecznie pomaga w leczeniu niedokrwistości, powinna stanowić stały element diety u kobiet w ciąży i dzieci. Ponadto reguluje poziom hormonów, łagodząc objawy menopauzy oraz zmniejszając ryzyko wystąpienia nowotworu piersi. Ogromną zaletą tej kaszy jest również spowolnienie procesów starzenia organizmu.
Jak smacznie przyrządzić kaszę jaglaną?
Kasza jaglana nie jest żadnym nowym produktem, jednak ze względu na swój specyficzny smak ma również wielu przeciwników. – Dobrą metodą na pozbycie się lekko gorzkiego posmaku jest 3-krotne płukanie w zimnej wodzie. Można także uprażyć kaszę na suchej patelni, następnie zalać ją wrzątkiem, odlać wodę, ponownie zalać wrzątkiem i dopiero gotować w tej wodzie. Kasza po ugotowaniu jest dość neutralna w smaku, dzięki czemu można przyrządzać ją na wiele sposobów. – tłumaczy Anna Osiecka, dietetyk z kliniki Natural Medical. Jagły są świetną alternatywą dla tradycyjnych dodatków, takich jak ziemniaków, makaronów czy innych rodzajów kasz. Bardzo dobrze smakuje zarówno na zimno, jak i ciepło czy na słono i słodko. Dietetyk Anna Osiecka proponuje kilka prostych i smacznych przepisów, z wykorzystaniem tej zdrowotnej kaszy:
- kasza jaglana z pesto bazyliowym (kaszę ugotować, wymieszać z przygotowanym wcześniej pesto, posypać nasionami słonecznika)
- krupnik z kaszy jaglanej (zupa warzywna gotowana z dodatkiem kaszy)
- danie jednogarnkowe – ciecierzyca, dowolne wybrane ulubione warzywa, kasza jaglana, można dodać kawałek chudego mięsa lub ryby
- koktajl jaglany – ugotowana kasza jaglana, ulubione owoce, dodatek zielonego warzywa + woda lub mleko roślinne dla uzyskania odpowiedniej konsystencji
- kasza jaglana gotowana na wodzie z dodatkiem suszonych owoców i orzechów (np. nerkowca)
warzywa (np. bakłażan, cukinia, papryka, kalarepa, pomidor, pieczarki) faszerowane kaszą jaglaną