1. Kupuj lokalnie
Niezależnie od tego, czy robisz zakupy w sklepie z żywnością bio czy markecie, możesz kupić tak samo zdrowe produkty. Jak to osiągnąć? Wybieraj owoce i warzywa, na które akurat jest sezon. Mają wtedy najwięcej witamin i minerałów. Ma to jeszcze jedną zaletę - są wtedy najtańsze. Aby dowiedzieć się, co jest akurat w sezonie, nie musisz studiować blogów dietetycznych. Wystarczy, że sprawdzisz aktualną ofertę marketów i ich strony internetowe lub gazetki, jak gazetka promocyjna Kaufland. Znajdziesz tam dużo sezonowych produktów. W Kauflandzie kupisz na przykład w tym tygodniu sałatę masłową z polskich upraw za niecałe dwa złote za sztukę. W gazetce Lidl jest za to cała sekcja poświęcona polskim sezonowym produktom, z aktualnymi nowościami. Ofertę znajdziesz w całości na stronie https://www.kimbino.pl.
2. Wybieraj zdrowe zamienniki
Dzięki temu Twoja dieta w jeden dzień może stać się dużo zdrowsza. Zamiast kupować naszpikowane cukrem i tłuszczem batoniki, wybierz gorzką czekoladę. W tym tygodniu gazetka Lidl ma w promocyjnej cenie czekoladę Fin Carre z 74-to procentową zawartością kakao. Jeśli nie potrafisz powstrzymać się od przekąsek w ciągu dnia i lubisz słodki smak, batoniki możesz zastąpić też mieszanką bakalii ze słodkimi rodzynkami. W tym tygodniu w gazetce Biedronki znajdziesz ją za niecałe osiem złotych. Masz ochotę na pizzę? Nie ma problemu, ale zrób ją w zdrowy sposób. Zamiast tłustego sera, wybierz do niej lekką mozarellę. W najnowszej gazetce promocyjnej Kaufland jest na promocji za 2,99 zł. Zamiast ketchupu, użyj własnoręcznie robionego sosu ze świeżych pomidorów i oliwy z oliwek, a spód zrób na mące gryczanej. Pizza będzie równie smaczna jak klasyczna, za to w stu procentach zdrowa.
3. Polub mrożonki
Jeśli nie robisz regularnie zakupów i zdarza Ci się brać cokolwiek z półki w sklepie po drodze do domu, jest łatwy sposób, żeby to rozwiązać. Kup mrożonki. Wiele osób uważa, że są niezdrowe, a jest wręcz odwrotnie. W mrożonkach są warzywa oraz owoce zbierane i mrożone w szczycie sezonu. Mają one więc najwięcej wartości odżywczych. Możesz kupić ich duży zapas, na przykład kilka paczek szpinaku i owoców i trzymać je w zamrażarce. Dzięki temu będziesz w stanie zrobić z nich spontanicznie proste dania. Na przykład dokupisz potem tylko kurczaka i usmażysz go ze szpinakiem i pełnoziarnistym makaronem. Owoce możesz za to rano zmieszać z płatkami owsianymi i mlekiem migdałowym, żeby mieć świeże i pożywne smoothie albo użyć jako nadzienia do naturalnego i zdrowego ciasta w weekend.
4. Rób zakupy z gotowymi przepisami w głowie
Dzięki temu nie kupisz ani za dużo ani za mało i łatwiej będzie Ci wybrać konkretne produkty w sklepie. Zanim włożysz coś do koszyka, pomyśl co możesz z tego zrobić. Jeśli na zakupach ciężko jest Ci się skupić, przejrzyj gazetki marketów w domu, takie jak gazetka Biedronka. W najnowszej znajdziesz w okazyjnej cenie na przykład gotowane krewetki, awokado, jarmuż i pomidorki cherry. Wszystko za niewiele ponad 20 zł. Brzmi jak świetny pomysł na zdrową i pożywną sałatkę dla co najmniej dwóch osób.
5. Czytaj składy
W ten sposób niezależnie od tego, gdzie robisz zakupy, wybierzesz same zdrowe produkty. Naczelna zasada czytania etykiet brzmi: im mniej składników ma produkt, tym lepiej. Staraj się wybierać jak najmniej produktów z cukrem, syropem glukozowo-fruktozowym, tłuszczami pochodzenia zwierzęcego i olejem palmowym. Zwracaj też uwagę na terminy przydatności. Im dłuższa jest data ważności na opakowaniu, tym produkt ma zapewne więcej konserwantów i jest mniej naturalny. W wielu dyskontach znajdziesz też produkty organiczne albo bio. Informacja o tym będzie zawsze umieszczona na opakowaniu.