Kiszonki – zimowa skarbnica witamin

Zalety kiszonych warzyw znane są od dawna. Ukiszona kapusta i ogórki są bogate w witaminę C. Co jeszcze kryje się w tych polskich specjałach?
fit.pl
2012-02-03 00:00
Udostępnij
Kiszonki – zimowa skarbnica witamin

Kapusta kiszona – zawiera bogactwo biopierwiastków jak: C, E (2-3 mg), B (0,04-0,05 mg), B2 (0,04 mg), B6 (zawiera 0,11 mg pridoksyny), B3 (0,26-0,30 mg), K (0,008-3,0 mg), beta-karoten (0,030-0,042 mg) oraz pierwiastki mineralne jak: potas (227-266 mg), wapń (35-46 mg), magnez (8-23 mg), jest także bogatym źródłem błonnika. Jest pożywką dla pożytecznych bakterii szczepu Lactobacillus. Kiszona kapusta zawiera bakterie kwasu mlekowego, dzięki czemu wspomaga równowagę kwasowo-zasadową.

W starożytnym Rzymie stosowano ją w leczeniu płuc, wątroby, bezsenności, chorób przewodu pokarmowego: wrzodów, żołądka, jelita grubego, czy dwunastnicy.

wzmacnia organizm – za sprawą fitocytów walczących z bakteriami, wirusami, gronkowcem złocistym, gruźlicą,
działa antystresowo, usprawnia przemianę materii i perystaltykę jelit,
• kapusta usprawnia pracę hormonu tarczycy, stabilizuje poziom cholesterolu, obniża ryzyko zmian miażdżycowych, działa antykancerogennie - zawiera antocjany, silne antyoksydanty,
• sok z kapusty poprawia apetyt dzięki podniesieniu produkcji soków trawiennych, działa leczniczo na pęcherzyk żółciowy, żylaki, arteriosklerozę, śledzionę, wspomaga detoksykację. W 100 ml soku z kapusty znajduje się tylko 12 kcal,
• witamina B wspomaga dotlenienie organizmu,
witamina C jest dobrym sposobem na kaca, w 100g kapusty kiszonej znajduje się 16 mg witaminy C,
• witamina PP wspomaga produkcję endogennej energii i przemiany materii,
• liście kapuściane i mleczko tego warzywa pomagają w regeneracji tkanek, pomocne są przy leczeniu ran, syrop z kapusty łagodzi kaszel,
• potas usprawnia procesy gospodarki wodnej, wydalanie płynów i usprawnia pracę mięśnia sercowego.

Ogórki kiszone
W czasie zimy trudno o świeże ogórki, które nie byłyby nawożone chemią. Kiszone ogórki zachowują cenne składniki odżywcze, w odróżnieniu od surowych są lekkostrawne i zawierają łatwo przyswajalne witaminy i sole mineralne, i nie wpływają inwazyjnie na witaminę C z innych warzyw.

kiszonki

wspomagają odporność na infekcje,
• kwas mlekowy pomaga w oczyszczaniu organizmu, działa delikatnie moczopędnie,
• bogate w acetylocholinę, która wspomaga perystaltykę jelit i reguluje nadciśnienie.

Można kisić również; buraki, jabłka, gruszki, czy śliwki. Doskonałe jak dodatek do zimowych obiadów, podkreślają i zaostrzają smak potrawy.




www.fit.pl