Kapusta kiszona to bogactwo biopierwiastków: C, E, B, B2, B6 , B3 , K, beta-karoten oraz pierwiastki mineralne: potas, wapń, magnez. Kiszonka jest bogatym źródłem błonnika i pożywką dla pożytecznych bakterii szczepu Lactobacillus. Ukiszona kapusta zawiera bakterie kwasu mlekowego, dzięki czemu wspomaga równowagę kwasowo-zasadową.
Przepisy na surówki z kiszonej kapusty
Z czosnkiem
Składniki:
- 50dag kiszonej kapusty
- 3 ząbki czosnku
- 1 jabłko
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- natka pietruszki
- 3 łyżki cukru
- świeżo zmielony pieprz
- sól
Z kminkiem
Składniki:
- 50dag kiszonej kapusty
- pół łyżeczki kminku
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 marchewki
- mała cebula
- 4 łyżki majeranku,
- pieprz
- łyżka cukru
[-------]
Z papryką
Składniki:
- 50 dag kiszonej kapusty
- pół papryki czerwonej
- mała czerwona cebula
- łyżka posiekanej bazylii
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka cukru
www.wellness.fit.pl