Krem czosnkowy z kaparami
Składniki:
• 4-5 główek czosnku (nie ząbków!)
• 3 szalotki
• 1 litr bulionu
• 1 kg ziemniaków
• 1 opakowanie śmietany 18% (200g)
• garść świeżej pietruszki
• 50 g pokrojonej w kosteczkę lub paski szynki lub boczku
• oliwa
• Kapary w zalewie octowej OLE!
• 2 łyżki ziół prowansalskich
• 1 łyżeczka płatków chilli (plus do posypania na wierzch)
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Szalotki obieramy z pierwszej warstwy i kroimy na pół. Odcinamy górę główki czosnku, nie obieramy. Warzywa z czosnkiem wrzucamy do naczynia żaroodpornego. Polewamy oliwą i posypujemy ziołami. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 min, po tym czasie przykrywamy je folią i pieczemy kolejne 20-30 min. Ziemniaki muszą być miękkie.
Szynkę podsmażamy na złoty kolor.
Upieczone główki czosnku obieramy z łupinek. Miksujemy razem z upieczonymi warzywami, stopniowo dodając bulion. Na koniec dodajemy śmietanę.
Podajemy na ciepło z podsmażoną szynką, kaparami i posiekanymi listkami pietruszki.