Krem czosnkowy z kaparami to wyjątkowa i aromatyczna przysmakiem, którym trudno się oprzeć. Połączenie intensywnego smaku czosnku z delikatnością kaparów tworzy niezwykle zbalansowany smakowy doświadczenie. W tym artykule przyjrzymy się bliżej temu prostemu, lecz wyjątkowemu przepisowi, który może stać się ulubionym dodatkiem do wielu potraw. Odkryjmy razem, jak przygotować ten aromatyczny krem, który wzbogaci Twoje kulinarne doznania.
Aleksandra Załęska
2024-02-14 09:49
Udostępnij
Krem czosnkowy z kaparami

Krem czosnkowy z kaparami

Składniki:

• 4-5 główek czosnku (nie ząbków!)
• 3 szalotki
• 1 litr bulionu
• 1 kg ziemniaków
• 1 opakowanie śmietany 18% (200g)
• garść świeżej pietruszki
• 50 g pokrojonej w kosteczkę lub paski szynki lub boczku
• oliwa
• Kapary w zalewie octowej OLE!
• 2 łyżki ziół prowansalskich
• 1 łyżeczka płatków chilli (plus do posypania na wierzch)

Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Szalotki obieramy z pierwszej warstwy i kroimy na pół. Odcinamy górę główki czosnku, nie obieramy. Warzywa z czosnkiem wrzucamy do naczynia żaroodpornego. Polewamy oliwą i posypujemy ziołami. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 min, po tym czasie przykrywamy je folią i pieczemy kolejne 20-30 min. Ziemniaki muszą być miękkie.
Szynkę podsmażamy na złoty kolor.
Upieczone główki czosnku obieramy z łupinek. Miksujemy razem z upieczonymi warzywami, stopniowo dodając bulion. Na koniec dodajemy śmietanę.
Podajemy na ciepło z podsmażoną szynką, kaparami i posiekanymi listkami pietruszki.