krem marchewkowy | |
Ilość porcji: 4 | |
Składniki: -1 kg marchewki (może być więcej, może być mniej, w zależności jak gęsty krem lubimy) -1 cebula -4 ząbki czosnku -kawałek imbiru -sól pieprz -bulion/najlepiej rosół -15 dag sera żółtego -papryka ostra chilli |
|
Przygotowanie: 1. Cebulę, czosnek, kawałek imbiru pokroić bardzo drobno (ja wrzucam je do blendera i miksuję na małe kawałki). 2. Wziąć duży garnek, na jego dno wlać trochę oliwy z oliwek. 3. Na oliwę wsypać pokrojoną cebulę, czosnek, kawałek imbiru i podsmażać. 4. Pokroić marchew na kawałki, aby szybciej się ugotowała (ja marchewkę też wrzucam do blendera i miksuję na kawałki) 5. Do garnka wlać rosół (ja biorę garnek na około 3l). Wrzucić marchew i gotować. 6. Kiedy marchewka będzie miękka, wyłączyć z gazu. Poczekać aż trochę przestygnie. Wrzucić ser żółty i zmiksować blenderem na krem. 7. Doprawić pieprzem, solą i ostrą papryką. Na bazie tego przepisu można też zrobić zupę szpinakową, brokułową, krem z ziemniaków, pieczarek. Smacznego! :) |
|
Dodane przez: niesta | |
Żródło: Ciocia Gaba |