W tym artykule odkryjemy, jak w prosty sposób przygotować ten włoski klasyk w domowym zaciszu. Przyjrzymy się nie tylko technice gotowania, ale także poszczególnym składnikom, które nadają potrawie jej niepowtarzalny charakter. Niezależnie od tego, czy planujesz romantyczną kolację, czy chcesz zaskoczyć rodzinę wyjątkowym posiłkiem, tagliatelle w sosie winno-śmietanowym z oliwkami to doskonały wybór. Przekonaj się, jak łatwo można wprowadzić odrobinę włoskiej magii do swojej kuchni i cieszyć się smakiem, który przeniesie Cię wprost na słoneczne wybrzeże Italii.
Makaron tagliatelle w sosie winno śmietanowym z oliwkami
SKŁADNIKI:
• makaron tagliatelle
• 2 szalotki
• kieliszek białego wina wytrawnego
• 100ml śmietany 30%
• 2 ząbki czosnku
• przyprawy: pieprz młotkowany, szczypta papryczki chilli, sól
• 2 łyżki masła
• Oliwki drylowane czarne OLE!
• gałązka świeżego rozmarynu
• parmezan
PRZYGOTOWANIE:
Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Odstawiamy 1/3 szklanki wody z ugotowanego makaronu do sosu. Siekamy szalotki.
Smażymy na maśle z posiekanym czosnkiem winem i gałązką rozmarynu. Po odparowaniu wina dodajemy śmietankę i przyprawy. Czekamy, aż sos zgęstnieje i dolewamy wodę z makaronu.
Dodajemy oliwki, dorzucamy makaron i wszystko mieszamy. Na koniec posypujemy startym parmezanem.