Cynk czuwa, aby wszystkie procesy organizmu przebiegały sprawnie. Jest niezbędny do syntezy białka oraz kwasu DNA, bierze udział w tworzeniu insuliny. Kieruje kurczliwością mięśni. Odgrywa ważną rolę w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej. Ponadto zapewnia prawidłowe funkcjonowanie narządów rozrodczych oraz mózgu. Bogatym źródłem są: mięso, wątroba, owoce morza, kiełki pszenicy, pestki dyni, jajka. Spożywanie nadmiernych ilości słodyczy prowadzi do utraty cynku.
Selen - jest przeciwutleniaczem i opóźnia proces starzenia się komórek. Pomaga w utrzymaniu młodzieńczej elastyczności tkanek. Jego naturalnym źródłem są: owoce morza, wątroba, kiełki pszenicy, otręby, tuńczyk, cebula, pomidory oraz brokuły.
Magnez - jest niezbędny do prawidłowej czynności nerwów i mięśni. Odgrywa ważną rolę w procesach energetycznych zachodzących w trakcie spalania cukru. Znany jest jako czynnik antystresowy. Wpływa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy i zapobiega chorobom serca. Dobrym źródłem magnezu są: kasze, figi, migdały, orzechy, banany, warzywa liściaste.
Wapń - zapewnia prawidłowy stan kości i zębów. Utrzymuje prawidłową czynność układu sercowo-naczyniowego. Uczestniczy w przekazywaniu impulsów w obrębie układu nerwowego. Bogatym źródłem wapnia są: mleko i jego produkty, sery, soja, sardynki, łosoś, orzechy, fasola oraz brokuły.
Potas oraz sód regulują równowagę wodną organizmu i utrzymują prawidłowy rytm serca. Zaburzenie równowagi sodowo-potasowej powoduje zakłócenie czynności mięśni i nerwów. Potas wpływa na obniżenie ciśnienia krwi, zaś sód je podwyższa. Nasza dieta jest wystarczająco bogata w sód i nie ma potrzeby zwiększać jego podaży, zaś źródłami potasu są owoce cytrusowe, banany, melony, zielone warzywa, pomidory oraz ziemniaki.