Selen to pierwiastek o dwóch obliczach. Uważany, dzięki swojemu dobroczynnemu działaniu za pierwiastek życia, dziś może powoli żegnać się ze splendorem, jaki spływał na niego przez lata. Selen pomaga i szkodzi jednocześnie. Warto o nim pamiętać, jeśli chce się wzmocnić odporność, zapobiec przeziębieniu, wspomóc wzrok oraz dodać energii czy podnieść libido. Zalecany jest także w profilaktyce antynowotworowej. Jednak z brytyjskich badań wynika, że w nadmiarze może prowadzić do wielu poważnych schorzeń, groźnych dla zdrowia i życia. Dawkowanie musi być więc kontrolowane.

Podwyższony poziom cholesterolu prowadzi do wielu chorób układu krążenia. Przyspiesza zawał serca i udar mózgu. Wysoki LDL to główna przyczyna miażdżycy i choroby wieńcowej. Oznaką nieprawidłowego poziomu złego cholesterolu mogą być również zaburzenia pamięci. Powinno się regularnie sprawdzać swój cholesterol i ograniczać pokarmy, które powodują jego wzrostu.
Z brytyjskich badań można dowiedzieć się także, że selen wypłukuje inne cenne pierwiastki takie jak żelazo, którego niedobór w organizmie sprzyja anemii.
W selen bogate są przede wszystkim:
• ryby i owoce morza
• orzechy
• nasiona słonecznika
• czosnek i cebula
• brązowy ryż
• kiełki pszenicy
www.fit.pl