Mity dietetyczne
W sieci, a co najgorsze w powszechnej świadomości, jest pełno fałszywych informacji na tematy żywieniowe. Naszym zadaniem jest obalenie najbardziej popularnych mitów dietetycznych. Sprawdź, czy nie padłeś ofiarą nieprawdziwych rad na temat zdrowego żywienia
Mit 1. Kaloria kalorii równa
Jest to bardzo częsty mit, że przy redukcji masy ciała liczą się wyłącznie kalorie dostarczone oraz spalone podczas dnia. Oczywiście zapotrzebowanie kaloryczne ma znaczenie, jednak jedzenie odpowiednich produktów jest również istotne.
Oto kilka przykładów, które pokazują różnice, że kaloria kalorii nie równa:
1. Fruktoza kontra glukoza – fruktoza bardziej pobudza ośrodek głodu, zwiększa otyłość brzuszną oraz insulinooporność, w porównaniu do tej samej ilości glukozy
2. Białka – jedzenie bogate w białko może podnieść metabolizm spoczynkowy i zredukować głód, porównując do tej samej ilości kalorii pochodzących z węglowodanów czy tłuszczy
3. Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe kontra długołańcuchowe kwasy tłuszczowe – kwasy tłuszczowe o średniej długości(jak olej kokosowy) podnoszą bardziej metabolizm i redukują głód w porównaniu do długołańcuchowych kwasów tłuszczowych jak np. kwasy Omega -3 zawarte w rybach.
Wniosek: Kaloria kalorii nie jest równa. Różnego rodzaju jedzenie wpływa na nasze ciało, stymulując głód oraz układ hormonalny w różny sposób
Mit 2. Niskotłuszczowe jedzenie pomoże zgubić tłuszcz
Niskotłuszczowe lub beztłuszczowe produkty wcale nie muszą oznaczać, że są to produkty niskokaloryczne. Dużo produktów nie mających tłuszczu zawiera cukier, który zmienia się w tłuszcz. Przy produktach niskotłuszczowych sprawdzaj skąd pochodzą kalorie i jeśli pochodzą z cukrów, staraj się ich wystrzegać.
Mit 3. Jedzenie wysokokalorycznych rzeczy sprawi, że szybko zwiększysz wagę
Proces nabierania wagi jest procesem powolnym. Potrzeba dodatkowe 7 000 kcal do nabrania ok. 1kg tłuszczu. Pół tabliczki czekolady nie sprawi, że od razu przytyjesz kilogram lub dwa. Dla długotrwałej kontroli wagi zrównoważ spożywanie wysokokalorycznych produktów, ze zdrowymi produktami oraz aktywnością fizyczną.
Mit 4.: Suplementy mogą zastąpić zbilansowaną dietę
Suplementy nigdy nie zastąpią dobrej diety (bogatej w makroskładniki). Odżywki mogą być dodatkiem do diety, ale nie mogą jej zastąpić. Przyjmuje się że 20-30% dziennego zapotrzebowania kalorycznego może być dostarczane w postaci suplementów, 70% powinno stanowić pełnowartościowe jedzenie. Ciało preferuje naturalne jedzenie, które jest lepiej przyswajalne niż suplementy. Szczególnie osoby zaczynające trenować, powinny na początku stosować odpowiednią dietę i stopniowo wprowadzać suplementację. Połączenie dobrej diety z odpowiednią suplementacją jest rekomendowane i przynosi najlepsze rezultaty.
Autor: Łukasz Bort
Redakcja: Aleksandra Potocka
www.fit.pl