Mleko migdałowe wytwarzane jest z pasty migdałowej. W przeciwności do mleka krowiego nie zawiera laktozy, ani cholesterolu, dlatego może być używany jako jego substytut. Z powodzeniem może być stosowane do kawy, płatków owsianych.
Mleko migdałowe a mleko krowie
Mleko migdałowe nie zawiera kazeiny ciężkostrawnego białka, występującego w mleku krowim. To właśnie kazeina „oskarżana” jest o rozwój chorób serca, osteoporozy, zespołu chronicznego zmęczenia czy schizofrenii. Mleko migdałowe idealnie nadaje się dla osób dbających o szczupłą sylwetkę. Szklanka niesłodzonego mleka migdałowego zawiera 30 kalorii, to znacznie mniej niż szklanka mleka krowiego. Dodatkowo jest smaczniejsze niż mleko krowie czy sojowe. Ma lekko orzechowy smak, ale są również dostępne wersje o smaku waniliowym i czekoladowym.
Co zawiera mleko migdałowe?
Mleko migdałowe to idealny napój dla osób chcących zachować młodość. Duża zawartość witaminy E, chroni ścianki komórek przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki.
Mleko migdałowe jest bogate w białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B, E i PP oraz następujące składniki mineralne: magnez, potas, fosfor, wapń, żelazo, mangan, miedź oraz tryptofan, ten ostatni uspokaja oraz reguluje sen.
Osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu powinny polubić mleko migdałowe, ponieważ nie zawiera tłuszczów nasyconych i ma mniej cukru oraz węglowodanów niż tradycyjne mleko. Może być także stosowane przez osoby chorujące na cukrzycę.
Migdały mają działanie alkalizujące, dlatego mleko na ich bazie może pomóc przy wrzodach, nadkwasocie lub refluksie żołądkowo-przełykowym.
Na mleko migdałowe muszą jednak uważać osoby uczulone na orzechy.
Domowe mleko migdałowe - przepis
Mleko migdałowe możesz z powodzeniem przygotować w domu.
Składniki:
- 150 g migdałów (1 szklanka)
- 4 szklanki wody
Migdały zalewamy 1 szklanką wody i odstawiamy na całą noc. Następnie podgrzewamy je lekko, dodając jeszcze jedną szklankę wody i miksujemy blenderem przez 2-3 minuty. Następnie przelewamy mleko przez sito wyłożone gazą i dobrze odciskamy migdałową masę.
Masę ponownie przekładamy do naczynia i zalewamy kolejną szklanką wody i miksujemy. Ponownie przelewamy mleko przez sito wyłożone gazą i odciskamy.
Czynność powtarzamy po raz trzeci. Mleko przechowujemy w lodówce w zamkniętym słoiku lub butelce do 3 dni. Przed użyciem należy butelkę wstrząsnąć i zamieszać.
www.dieta.fit.pl