POLSKA FARMERSKA FRITTATA (przepis: Kamil Krupicz)
Frittata to zapiekanka z masy jajecznej i ziemniaków, z dodatkiem warzyw, często podawana na śniadanie we Włoszech i Hiszpanii.
Składniki:
• 200g ziemniaków
• 6 jajek
• 100g brokułów
• pół papryki czerwonej
• pół cebuli
• 40g sera typu oscypek
• garść pokrojonego pora
• 2 średnie plasterki boczku pokrojonego w kostkę
• olej
Sposób przygotowania:
Ziemniaczki kroimy w ćwiartki lub połówki (w zależności od wielkości). Zalewamy wodą, solimy i doprowadzamy do wrzenia. Mają się gotować przez 4 min. od zagotowania. Na ostatnią minutę wrzucamy brokuły i paprykę pokrojoną w kostkę. Odsączamy. Drobno pokrojoną cebulkę szklimy na niewielkiej ilości oleju razem z boczkiem i porem. Jajka wbijamy do miski i mocno roztrzepujemy, doprawiając solą i pieprzem. Do naczynia żaroodpornego przekładamy ziemniaczki, brokuły, paprykę i zalewamy masą jajeczną połączoną z cebulką, boczkiem i porem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. (termoobieg) na ok. 25 min. (frittata może potrzebować trochę więcej czasu – trzeba obserwować).
MUFFINY ZIEMNIACZANE (przepis: Joanna Małagowska – Po Prostu Pycha)
To zdrowe śniadanie z regionalnymi składnikami. Zostały ci ziemniaki z dnia poprzedniego? Nie wyrzucaj ich! Można z nich zrobić pyszne muffiny ziemniaczane. Warto też podkręcić smak muffinek kiełbasą lub boczkiem.
Składniki:
• 700g ugotowanych ziemniaków (mogą być z dnia poprzedniego)
• 3 małe jajka
• 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
• większa szczypta soli i pieprzu
• 1 łyżka pokrojonego sera podpuszczkowego
• 2 łyżki śmietany 18%
• 1 łyżka mąki pszennej
• 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie (lub wykorzystujemy te ugotowane z dnia poprzedniego). Przestudzone ziemniaki ugniatamy za pomocą tłuczka. Dodajemy jajka, gałkę muszkatołową, sól, pieprz, śmietanę, mąkę, ser i posiekany szczypiorek. Całość mieszamy za pomocą łyżki. Nakładamy do silikonowych foremek (z tego przepisu wychodzi 7 sztuk). Pieczemy przez 20-25 min. w temp. 180 st.
ZIEMNIAKI Z PATELNI ZAPIEKANE Z SEREM ŻÓŁTYM, SZYNKĄ I JAJKIEM SADZONYM (przepis: Kinga Nożyńska – Kuchenne Mecyje)
Smaczne śniadanie, zwłaszcza gdy nie wiemy, co zrobić z ziemniakami, które zostały nam z poprzedniego dnia. W połączeniu z serem, szynką i jajkami zasmakują każdemu.
Składniki:
• 5-6 ziemniaków
• 1 cebula
• 150g szynki
• 100g sera żółtego tartego
• 3 jajka
• 2 łyżki oleju
• po 1 łyżeczce słodkiej papryki, czosnku granulowanego i ziół prowansalskich
• sól i pieprz
• szczypiorek
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy (lub wykorzystujemy te z poprzedniego dnia). Kroimy w niedużą kostkę. Dodajemy paprykę słodką, czosnek, zioła, olej oraz sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wykładamy ziemniaki i smażymy do zarumienienia. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę oraz szynkę w mniejsze plasterki. Wszystko mieszamy i podsmażamy. Na koniec wbijamy trzy jajka, doprawiamy całość solą i pieprzem i smażymy pod przykryciem ok. 6-7 min. Na koniec posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
PRZEKŁADANA ZIEMNIACZANA ZAPIEKANKA Z CUKINIĄ I POMIDOREM (przepis: Kulinarne Przygody)
Zdrowo, kolorowo, smacznie. Prosta i szybka w przygotowaniu zapiekanka. Składniki na zapiekankę dostępne są w sklepach przez cały rok, a danie jest pożywne i sycące.
Składniki:
• 5 średniej wielkości ziemniaków
• 1 cukinia (400g)
• 1 pomidor średniej wielkości
• 1 cebula czerwona mała
• 100g ser tartego (np. parmezan 70g i 30g mozzarella)
• 1 ząbek czosnku
• sól, pieprz, papryka słodka
• 3 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy, kroimy na pół, gotujemy w osolonej wodzie 5 min. od zagotowania wody. Przestudzone ziemniaki, cukinię, pomidora i cebulę kroimy w niezbyt grube plasterki. Do miski przekładamy cukinię, ziemniaki i cebulę. Dodajemy olej, sól, pieprz, słodką paprykę oraz czosnek. Warzywa nacieramy dokładanie przyprawami. Do naczynia żaroodpornego układamy naprzemiennie wszystkie warzywa pionowo. Posypujemy startym serem. Pieczemy pod przykryciem w temp. 180 st. przez 35 min., a następnie ok. 10 min. bez przykrycia.