Chipsy ziemniaczane to bardzo popularne, ale i bardzo niezdrowa przekąska, które nie tylko powodują otyłość. Spożywając regularnie chipsy możemy narazić się na wiele schorzeń. Z wielu szkolnych sklepików i automatów z przekąskami już zaczęto je wycofywać, ponieważ chipsy to ulubiona przekąska dzieci i nastolatki. Problem otyłości u dzieci już ma wymiar globalny. Najwięcej małych pulpetów jest w USA, Meksyku i Wielkiej Brytanii.
3 powody dla których nie warto jeść smażonych plastrów ziemniaków
1. powodują otyłość - chipsy są produktem o wysokiej zawartości tłuszczu, a także soli. Są więc wysokoenergetyczne, 100 g chipsów dostarcza ok. 550 kcal.
2. zawierają niebezpieczne toksyny wywołujące raka – chipsy smażone w głęboki tłuszczu zwiększają poziom akrylamidy w organizmie, która tak jak u palaczy może wywoływać raka
3. podwyższają cholesterol, a co za tym idzie narażają nas na schorzenia związane z wysokim poziomem cholesterolu we krwi np. miażdżycę czy chorobę wieńcową
Zrezygnuj z jedzenia chipsów - dłużej pożyjesz i będziesz szczuplejszy!
Zdrowe przekąski zamiast chipsów:
- świeże owoce i warzywa
- bakalie (np. orzechy, rodzynki, suszone morele, daktyle, żurawina)
- musli
www.fit.pl