Mają pozytywny wpływ na właściwe działanie układu sercowo-naczyniowego dzięki temu, że obniżają poziom cholesterolu we krwi i w małym stopniu również ciśnienie tętnicze oraz zmniejszają skłonności do tworzenia się zakrzepów – to tylko niektóre zalety kwasów omega-3 i 6. Warto poznać je bliżej i zadbać, aby w odpowiedniej ilości znalazły się w naszym codziennym jadłospisie
fit.pl
2010-08-18 00:00
Udostępnij
Niezastąpione Omega-3 i 6
omega3W społeczeństwie wciąż panuje powszechne przekonanie, że tłuszcze dostarczają jedynie zbędnych kalorii i są przyczyną chorób cywilizacyjnych takich jak: miażdżyca, cukrzyca czy otyłość. W rzeczywistości to bardzo ważny element naszego pożywienia – tłuszcze powinny dostarczać organizmowi 30% dziennego zapotrzebowania na energię. Istotne jest jednak jaki ich rodzaj przeważa w naszej diecie – 2/3 powinny stanowić tłuszcze wielonienasycone i jednonienasycone, które są pochodzenia roślinnego, a maksymalnie 1/3 tłuszcze nasycone - pochodzenia zwierzęcego. Zdecydowanie powinniśmy unikać tłuszczów typu trans.

Zachowanie właściwych proporcji jest bardzo istotne dla naszego zdrowia, ponieważ te pierwsze mają korzystny wpływ na nasz organizm, podczas gdy tłuszcze zwierzęce i trans mogą oddziaływać negatywnie.

Kwasy tłuszczowe omega-3 i 6 to właśnie tłuszcze wielonienasycone. Ich dobroczynny wpływ dotyczy całego naszego organizmu – są istotne dla wzrostu i rozwoju komórek organizmu, jak również przyszłego zdrowia, gdyż wykazują działanie ochronne dla układu sercowo-naczyniowego. Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia powinny one stanowić od 6 do 11% dziennej puli energii. Znajdziemy je m.in. w tłustych rybach morskich, olejach roślinnych i dobrej jakości miękkich omega31margarynach, które powstają na ich bazie (np. Flora Original).

Z kolei nasycone kwasy tłuszczowe, spożywane z umiarem (do 7% dziennej puli tłuszczu), są głównie źródłem energii. Jednak ich nadmiar przyczynia się do zwiększenia poziomu cholesterolu całkowitego i LDL we krwi (kwasy trans dodatkowo obniżają poziom „dobrego” cholesterolu HDL). Ponadto, zwiększają krzepliwość krwi, insulinooporność, powodują wzrost ciśnienia tętniczego i arytmię. To wszystko potęguje ryzyko powstania chorób sercowo-naczyniowych.

Według ekspertów ds. żywienia, jeśli chcemy prawidłowo się odżywiać, powinniśmy w miarę możliwości zastępować tłuszcze pochodzenia zwierzęcego tłuszczami zawierającymi nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i 6.

Aby pomóc utrzymać zdrowe serce, dobrze jest spożywać dwie porcje Flory Original (2x10g) jako część zrównoważonej diety i zdrowego stylu życia.

www.fit.pl