Eksperymenty, nietolerancje, przekonania, zdrowie czy zwykła niechęć do pójścia do sklepu po ten jeden produkt – są różne powody, dla których szukamy zamienników w kuchni. Jedno jest pewne. Nie ma składników niezastąpionych. I chociaż wielu z nas nie wyobraża sobie lodówki bez mleka, masła i jajek, to te ostatnie mogą być zastąpione nawet na kilkanaście różnych sposobów.
Czym zastąpić jajka?
Banan – najlepiej dojrzały. Połowa banana odpowiada jednemu jajku. Warto pamiętać, że owoc zmieni również smak potrawy, dlatego jest to opcja dla tych, którzy lubią w kuchni nowości.
Mąka ziemniaczana lub skrobia kukurydziana – wystarczą dwie łyżeczki, aby zastąpić jedno jajko! Gwarancja zarówno dobrej konsystencji, jak i zachowania smaku.
Nasiona chia – superfood, który pokochał świat! Następnym razem podczas pieczenia spróbujcie zamiast jajka zmiksować 1 łyżkę stołową nasion w 3 łyżkach stołowych wody. Po 15 minutach będą gotowe do użycia.
Jogurt – pół kubeczka jogurtu o dowolnym smaku i… zapomnicie o jajku. Możemy mieszać smaki i modyfikować swoje wypieki wedle własnego smaku, np. w celu dodatkowego podbicia aromatu.
Awokado – dobre tłuszcze zawsze w cenie! Bardzo dojrzałe awokado zastąpi każde jajko! A dodatkowo dostarczy organizmowi wartości odżywczych. Nie usprawiedliwia to jednak zjedzenia pół patery ciasta.