No bez jaj! Czyli czym zastąpić jajka w kuchni?

Len, nasiona chia, banan, mąka ziemniaczana i awokado. Co łączy te wszystkie produkty? Otóż każdy z nich może zastąpić jajko w przepisie. Podpowiadamy jak je stosować i w jakich proporcjach
2019-07-04 00:00
Udostępnij
No bez jaj! Czyli czym zastąpić jajka w kuchni?

Eksperymenty, nietolerancje, przekonania, zdrowie czy zwykła niechęć do pójścia do sklepu po ten jeden produkt – są różne powody, dla których szukamy zamienników w kuchni. Jedno jest pewne. Nie ma składników niezastąpionych. I chociaż wielu z nas nie wyobraża sobie lodówki bez mleka, masła i jajek, to te ostatnie mogą być zastąpione nawet na kilkanaście różnych sposobów.

Czym zastąpić jajka?

Banan – najlepiej dojrzały. Połowa banana odpowiada jednemu jajku. Warto pamiętać, że owoc zmieni również smak potrawy, dlatego jest to opcja dla tych, którzy lubią w kuchni nowości.

Mąka ziemniaczana lub skrobia kukurydziana – wystarczą dwie łyżeczki, aby zastąpić jedno jajko! Gwarancja zarówno dobrej konsystencji, jak i zachowania smaku.

Nasiona chia – superfood, który pokochał świat! Następnym razem podczas pieczenia spróbujcie zamiast jajka zmiksować 1 łyżkę stołową nasion w  3 łyżkach stołowych wody. Po 15 minutach będą gotowe do użycia.

Jogurt – pół kubeczka jogurtu o dowolnym smaku i… zapomnicie o jajku. Możemy mieszać smaki i modyfikować swoje wypieki wedle własnego smaku, np. w celu dodatkowego podbicia aromatu.

Awokado – dobre tłuszcze zawsze w cenie! Bardzo dojrzałe awokado zastąpi każde jajko! A dodatkowo dostarczy organizmowi wartości odżywczych. Nie usprawiedliwia to jednak zjedzenia pół patery ciasta.