Jednym ze skutecznych sposobów na obniżenie poziomu „złego” cholesterolu - nawet do 10% - może być zastosowanie się do zasad zbilansowanego jadłospisu 1500 kcal, opracowanego przez Ogólnopolskie Centrum Dietetyki Instytutu Żywności i Żywienia. Oto przykładowy plan posiłków na jeden dzień.
Prezentowany jadłospis zawiera 1,6 g steroli roślinnych. Spożywanie od 1,5 g do 2,4 g steroli roślinnych dziennie przy zdrowej diecie i stylu życia, z wystarczającą ilością owoców i warzyw, może obniżyć stężenie cholesterolu o od 7% do 10% w ciągu 2–3 tygodni. Wysoki cholesterol jest czynnikiem ryzyka rozwoju choroby wieńcowej. Istnieje wiele czynników ryzyka rozwoju choroby wieńcowej serca. Zmiana jednego z nich nie daje gwarancji obniżenia ryzyka zachorowania. Ogólnie korzystny efekt występuje w przypadku spożycia od 1,5 do 3g steroli roślinnych.
Dieta 1500 kcal dziennie może pomóc w redukcji masy ciała u osób z nadwagą.