Obniż cholesterol o 10% - z jadłospisem 1500 kcal

Cholesterol, choć naturalnie występuje w naszym organizmie i odgrywa kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu wszystkich komórek ciała, może także niebezpiecznie gromadzić się w ściankach naczyń krwionośnych, prowadząc m. in. do miażdżycy, a także innych chorób serca i układu krążenia.
2018-04-16 00:00
Udostępnij
Obniż cholesterol o 10% - z jadłospisem 1500 kcal

Jednym ze skutecznych sposobów na obniżenie poziomu „złego” cholesterolu - nawet do 10% - może być zastosowanie się do zasad zbilansowanego jadłospisu 1500 kcal, opracowanego przez Ogólnopolskie Centrum Dietetyki Instytutu Żywności i Żywienia. Oto przykładowy plan posiłków na jeden dzień.

Prezentowany jadłospis zawiera 1,6 g steroli roślinnych. Spożywanie od 1,5 g do 2,4 g steroli roślinnych dziennie przy zdrowej diecie i stylu życia, z wystarczającą ilością owoców i warzyw, może obniżyć stężenie cholesterolu o od 7% do 10% w ciągu 2–3 tygodni. Wysoki cholesterol jest czynnikiem ryzyka rozwoju choroby wieńcowej. Istnieje wiele czynników ryzyka rozwoju choroby wieńcowej serca. Zmiana jednego z nich nie daje gwarancji obniżenia ryzyka zachorowania. Ogólnie korzystny efekt występuje w przypadku spożycia od 1,5 do 3g steroli roślinnych.

Dieta 1500 kcal dziennie może pomóc w redukcji masy ciała u osób z nadwagą.