Wszystko zaczyna się w tarczycy. Rolą fizjologiczną tego niewielkiego gruczołu (18-25 g) o kształcie motyla jest wytwarzanie hormonów, pobudzających przemianę materii, w tym spalanie ważnych substancji energetycznych – węglowodanów i tłuszczów. Aby swe hormony wytworzyć tarczyca musi wcześniej otrzymać w pokarmie odpowiednią ilość jodu.
Jod zaś dostarcza i wytwarza dwa najważniejesze hormony Trijodotyroninę i tyroksynę czyli tzw. T3 i T4. By w naszym organizmie tłuszcz był spalany odpowiednio w pokarmie musi znajdować się odpowiednia ilość jodu, niedobory tego pierwiastka zaburzają gospodarkę metaboliczną organizmu
Zasobność jodu w diecie umożliwia wytworzenie tyroksyny i trójjodyrozyny w niezbędnej ilości dla efektywnego spalenia substancji energetycznych. Spalanie tłuszczu, czyli zmory odchudzających się, powinno odbywać się przy ilości10-30 mg w naszym organizmie
Odchudzanie jodem
Zdecydowanie należy unikać jodu syntetycznego w pigułkach. Jod w pigułkach syntetycznych najczęściej występuje w dużych ilościach a ponieważ jest łatwo przyswajany przez organizm może dojść do przedawkowania, co w konsekwencji prowadzi do zaburzenia gospodarki hormonalnej.
Naturalny jod należy pozyskiwać z e związków organicznych znajdujących się w pożywieniu oraz roślinach morskich, np. popularny jest susz morszczynu. Odsolone i wysuszone plechy morszczynów zawierają zwykle nie mniej niż 0,1% jodu. Jest to optymalna mieszanka mikrodawek jodu organicznego i nieorganicznego, którą organizm sam zagospodarowuje wg. potrzeb. Szczególnie ważne jest, aby jod był dostarczony osobom z niedoczynnością tarczycy, wywołanej deficytem biopierwiastka.
[-------]
Ważnym źródłem jodu powinna być znajdująca się w Polsce w powszechnej sprzedaży tzw. sól jodowana. Jest to głównie zwykła sól kuchenna, ze względów zdrowotnych sztucznie wzbogacona związkami jodu. Sól ta w czasie obróbki cieplnej, zwłaszcza w trakcie gotowania, pieczenia, smażenia, itp. jest pozbawiona jodu. Nawet najzdrowsze gotowanie powoduje zbyt duży ubytek jodu.
Co ogranicza wchłanianie jodu
Warzywa, które tak często goszczą na naszych stołach: kapusta, kalafior, brukselka i soja zawierają naturalne substancje zwane tioglikozydy, które mogą pozwanie ograniczać przyswajanie jodu z żywności. Rzepa, brukiew oraz orzeszki ziemne i gorczyca w dużych ilościach również mogą hamować przyswajanie jodu.
Ryby morskie najlepszym źródłem jodu
Często trudno je dostać, zwłaszcza świeże. Gdy jednak tylko nadarza się okazja warto wprowadzić do codziennej diety wszelkie ryby morskie, ponieważ są pewnym źródłem jodu. Przykładowo dorsz zawiera średnio 110 mikrogramów jodu w 100 g produktu; łosoś - 44 mikrogramy/100 g produktu, płastuga - 52 mikrogramy/100 g produktu, makrela wędzona - 40 mikrogramów/100 g produktu, śledź - 30 mikrogramów/100 g.
www.fit.pl