Odchudzające właściwości jodu

Spalanie tłuszczu może być łatwiejsze, jeśli w diecie znajdzie się miejsce dla istotnego pierwiastka, jakim jest jod  
fit.pl
2010-06-21 00:00
Udostępnij
Odchudzające właściwości jodu
1177123 salt ball from the dead seaWszystko zaczyna się w tarczycy. Rolą fizjologiczną tego niewielkiego gruczołu (18-25 g) o kształcie motyla jest wytwarzanie hormonów, pobudzających przemianę materii, w tym spalanie ważnych substancji energetycznych – węglowodanów i tłuszczów. Aby swe hormony wytworzyć tarczyca musi wcześniej otrzymać w pokarmie odpowiednią ilość jodu.

Jod zaś dostarcza i wytwarza dwa najważniejesze hormony Trijodotyroninę i tyroksynę czyli tzw. T3 i T4. By w naszym organizmie tłuszcz był spalany odpowiednio w pokarmie musi znajdować się odpowiednia ilość jodu, niedobory tego pierwiastka zaburzają gospodarkę metaboliczną organizmu

Zasobność jodu w diecie umożliwia wytworzenie tyroksyny i trójjodyrozyny w niezbędnej ilości dla efektywnego spalenia substancji energetycznych. Spalanie tłuszczu, czyli zmory odchudzających się, powinno odbywać się przy ilości10-30 mg w naszym organizmie

Odchudzanie jodem

Zdecydowanie należy unikać jodu syntetycznego w pigułkach. Jod w pigułkach syntetycznych najczęściej występuje w dużych ilościach a ponieważ jest łatwo przyswajany przez organizm może dojść do przedawkowania, co w konsekwencji prowadzi do zaburzenia gospodarki hormonalnej.

Naturalny jod należy pozyskiwać z e związków organicznych znajdujących się w pożywieniu oraz  roślinach morskich, np. popularny jest susz morszczynu. Odsolone i wysuszone plechy morszczynów zawierają zwykle nie mniej niż 0,1% jodu. Jest to optymalna mieszanka mikrodawek jodu organicznego i nieorganicznego, którą organizm sam zagospodarowuje wg. potrzeb. Szczególnie ważne jest, aby jod był dostarczony osobom z niedoczynnością tarczycy, wywołanej deficytem biopierwiastka.

[-------]

1030500 salarWażnym źródłem jodu powinna być znajdująca się w Polsce w powszechnej sprzedaży tzw. sól jodowana. Jest to głównie zwykła sól kuchenna, ze względów zdrowotnych sztucznie wzbogacona związkami jodu. Sól ta w czasie obróbki cieplnej, zwłaszcza w trakcie gotowania, pieczenia, smażenia, itp. jest pozbawiona jodu. Nawet  najzdrowsze gotowanie powoduje zbyt duży ubytek jodu.

Co ogranicza wchłanianie jodu

Warzywa, które tak często goszczą na naszych stołach: kapusta, kalafior, brukselka i soja zawierają naturalne substancje zwane tioglikozydy, które mogą pozwanie ograniczać przyswajanie jodu z żywności. Rzepa, brukiew oraz orzeszki ziemne i gorczyca w dużych ilościach również mogą hamować przyswajanie jodu.

Ryby morskie najlepszym źródłem jodu

Często trudno je dostać, zwłaszcza świeże. Gdy jednak tylko nadarza się okazja warto wprowadzić do codziennej diety wszelkie ryby morskie, ponieważ są pewnym źródłem jodu. Przykładowo dorsz zawiera średnio 110 mikrogramów jodu w 100 g produktu; łosoś - 44 mikrogramy/100 g produktu, płastuga - 52 mikrogramy/100 g produktu, makrela wędzona - 40 mikrogramów/100 g produktu, śledź - 30 mikrogramów/100 g.
 

www.fit.pl