Komosa ryżowa z suszoną figą
Na pierwszy posiłek warto wybierać produkty, które są zdrowe, pożywne i dodają energii na cały dzień. Doskonałym pomysłem jest więc przyrządzenie komosy ryżowej z suszonymi figami. Dlaczego? Komosa ryżowa, a inaczej quinoa czy ryż peruwiański jest bogatym źródłem białka i zdrowych kwasów tłuszczowych. Zawiera także saponiny, dzięki którym wykazuje działania przeciwzapalne i przeciwgrzybiczne. Suszone figi natomiast są doskonałymi antyoksydantami. Ponadto, znajduje się w nich ogromna ilość, cennego dla kości wapnia. Posiadają również witaminę A, która ma dobroczynny wpływ na skórę i wzrok oraz mają najwięcej błonnika pokarmowego ze wszystkich innych bakalii.
Składniki:
- 15 suszonych fig Bakal Soft
- 1 szklanka komosy ryżowej
- 2 ogórki
- 2 pomidory
- ½ limonki
- ½ szklanki listków tymianku
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Komosę ryżową zalać wodą, posolić i gotować przez około 15 minut. Następnie garnek odstawić i przykryć, aby odparowała woda. Suszone figi, ogórki i pomidory pokroić. Polać oliwą. Dodać je z listkami tymianku do wystudzonej komosy ryżowej. Wymieszać. Skropić sokiem z limonki. Doprawić solą i pieprzem do smaku.