Na wielkanocnym stole jajka to podstawa. Zazwyczaj jadamy je z majonezem, chrzanem lub faszerowane. Ale warto spróbować także jajek w nieco innym, inspirowanym Azją wydaniu – „Sałatka z wakame i panierowanym jajkiem” nie dość, że jest pyszna, to jeszcze pięknie prezentuje się na talerzu. Kolejną tradycyjną potrawą jest żurek – on także można nabrać orientalnego charakteru dzięki dodaniu mleczka kokosowego, liści kaffiru i grzybów Mun. Azjatyckiego smaku i aromatu możemy nadać także ciastom – Kokosowy sernik z musem malinowym na pewno przypadnie do gustu wielbicielom słodkości.
2018-03-27 00:00
Udostępnij
Orient na wielkanocnym stole

Sałatka z wakame i panierowanym jajkiem

Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 30 min.

Składniki:10 g wakame

  • 1 duża marchewka, obrana
  • 1 zielony ogórek
  • 1/3 białej rzodkwi
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 4 jajka
  • 3 łyżki mąki kokosowej
  • 30 g płatków orkiszowych
  • 30 g panierki panko
  • 1 czerwona cykoria
  • 1 łyżka białego sezamu

Dressing:

  • 1 cm korzenia imbiru
  • 70 ml oleju
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru kokosowego
  • 2 łyżki octu ryżowego

Sposób przygotowania:
1. 2 jajka wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy przez 5 minut. Po tym czasie hartujemy zimną wodą. Jajka obieramy.
2. Pozostałe 2 jajka wbijamy do miseczki i roztrzepujemy.
3. Płatki orkiszowe i panko mieszamy w miseczce. Mąkę kokosową wsypujemy do kolejnej miseczki.
4. Ugotowane jajka wkładamy kolejno do mąki, roztrzepanych jajek i mieszanki płatków z panko. Czynność powtarzamy, pomijając mąkę kokosową.
5. Wakame przygotowujemy według wskazań na opakowaniu i odsączamy.
6. Składniki dressingu mieszamy ze sobą w miseczce.
7. Wakame łączymy z pokrojonymi warzywami. Wlewamy dressing, całość mieszamy.
8. W rondelku rozgrzewamy olej do temperatury 150 °C i smażymy panierowane jajka przez 3 minuty, na złoty kolor.
9. Łyżką cedzakową wyjmujemy jajka i wykładamy je na papierowe ręczniki. Kroimy w ćwiartki.
10. Sałatkę wykładamy na półmisek, dekorujemy listkami cykorii i układamy ćwiartki jajek.
11. Całość posypujemy prażonym sezamem.

Żurek orientalny

Przepis-Orientalny-zurek
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 25 min.

Składniki:

  • 3 litry bulionu warzywnego
  • 1 litr zakwasu na żurek
  • 1 litr mleczka kokosowego
  • 300 g wędzonego węgorza
  • 1 duży liść kaffiru
  • 1 duży liść laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 15 g grzybów Mun
  • 3 łyżki chrzanu
  • 2 łyżki majeranku
  • pieprz i sól do smaku
  • kilka listków kolendry do dekoracji
  • 4 jajka ugotowane natwardo

Sposób przygotowania:

1. Zakwas wlej do garnka. Dodaj liście laurowy i kaffiru, ziele angielskie i połamane grzyby Mun. Całość zagotuj.
2. Wlej mleczko kokosowe. Dodaj chrzan i wlej bulion. Mieszaj i zagotuj. Na koniec dopraw majerankiem, solą i pieprzem.
3.  Jajka obierz ze skorupki i pokrój w ćwiartki. Węgorza porwij na kawałki i oczyść z ości.
4. Do miseczek nałóż porcję wędzonej ryby. Wlej żurek. Na wierzchu ułóż ćwiartki jajek i udekoruj listkami kolendry.

Kokosowy sernik z musem malinowym

Przepis-Kokosowy-deser-z-malinowym-musem

Liczba porcji: 8
Czas przygotowania:
20 min. + 90 min. pieczenia

Składniki:
Spód:

  • 70 g masła
  • 70 g gorzkiej czekolady
  • 30 g cukru kokosowego
  • 45 g mąki z quinoa
  • 1 jajko

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu na sernik
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g cukru kokosowego
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 5 jajek

Polewa:
370 g dżemu malinowego

Sposób przygotowania:
1. Masło i czekoladę roztop na małym ogniu. W międzyczasie za pomocą miksera utrzyj jajko z cukrem.
2. Dodaj masę czekoladową, mąkę i całość miksuj do połączenia się składników.
3. Piekarnik nagrzej do temperatury 160°C. Dno formy o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia, zapinając obręcz i pozostawiając papier na zewnątrz. Wylej masę i piecze ją przez 9 minut. Następnie wystudź.
4. W misce zmiksuj twaróg, mleko kokosowe, mąkę i cukier na gładką masę. Dodaj po kolei jajka i miksuj przez kilkanaście sekund.
5. Piekarnik nagrzej do temperatury 175°C. Masę serową wylej na wystudzony spód i wstaw formę do piekarnika. Piecz przez 15 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 120°C i piecz przez 75 minut.
6. Sernik wystudź i włóż na noc do lodówki.
7. Dżem malinowy podgrzej delikatnie w małym garnku. Wylej go na sernik tak, aby powstała malinowa polewa.