Sałatka z wakame i panierowanym jajkiem
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 30 min.
Składniki:10 g wakame
- 1 duża marchewka, obrana
- 1 zielony ogórek
- 1/3 białej rzodkwi
- 1 pęczek rzodkiewek
- 4 jajka
- 3 łyżki mąki kokosowej
- 30 g płatków orkiszowych
- 30 g panierki panko
- 1 czerwona cykoria
- 1 łyżka białego sezamu
Dressing:
- 1 cm korzenia imbiru
- 70 ml oleju
- 1 łyżeczka soku z limonki
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru kokosowego
- 2 łyżki octu ryżowego
Sposób przygotowania:
1. 2 jajka wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy przez 5 minut. Po tym czasie hartujemy zimną wodą. Jajka obieramy.
2. Pozostałe 2 jajka wbijamy do miseczki i roztrzepujemy.
3. Płatki orkiszowe i panko mieszamy w miseczce. Mąkę kokosową wsypujemy do kolejnej miseczki.
4. Ugotowane jajka wkładamy kolejno do mąki, roztrzepanych jajek i mieszanki płatków z panko. Czynność powtarzamy, pomijając mąkę kokosową.
5. Wakame przygotowujemy według wskazań na opakowaniu i odsączamy.
6. Składniki dressingu mieszamy ze sobą w miseczce.
7. Wakame łączymy z pokrojonymi warzywami. Wlewamy dressing, całość mieszamy.
8. W rondelku rozgrzewamy olej do temperatury 150 °C i smażymy panierowane jajka przez 3 minuty, na złoty kolor.
9. Łyżką cedzakową wyjmujemy jajka i wykładamy je na papierowe ręczniki. Kroimy w ćwiartki.
10. Sałatkę wykładamy na półmisek, dekorujemy listkami cykorii i układamy ćwiartki jajek.
11. Całość posypujemy prażonym sezamem.
Żurek orientalny
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 25 min.
Składniki:
- 3 litry bulionu warzywnego
- 1 litr zakwasu na żurek
- 1 litr mleczka kokosowego
- 300 g wędzonego węgorza
- 1 duży liść kaffiru
- 1 duży liść laurowy
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 15 g grzybów Mun
- 3 łyżki chrzanu
- 2 łyżki majeranku
- pieprz i sól do smaku
- kilka listków kolendry do dekoracji
- 4 jajka ugotowane natwardo
Sposób przygotowania:
1. Zakwas wlej do garnka. Dodaj liście laurowy i kaffiru, ziele angielskie i połamane grzyby Mun. Całość zagotuj.
2. Wlej mleczko kokosowe. Dodaj chrzan i wlej bulion. Mieszaj i zagotuj. Na koniec dopraw majerankiem, solą i pieprzem.
3. Jajka obierz ze skorupki i pokrój w ćwiartki. Węgorza porwij na kawałki i oczyść z ości.
4. Do miseczek nałóż porcję wędzonej ryby. Wlej żurek. Na wierzchu ułóż ćwiartki jajek i udekoruj listkami kolendry.
Kokosowy sernik z musem malinowym
Liczba porcji: 8
Czas przygotowania:
20 min. + 90 min. pieczenia
Składniki:
Spód:
- 70 g masła
- 70 g gorzkiej czekolady
- 30 g cukru kokosowego
- 45 g mąki z quinoa
- 1 jajko
Masa serowa:
- 1 kg twarogu na sernik
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 g cukru kokosowego
- 400 ml mleczka kokosowego
- 5 jajek
Polewa:
370 g dżemu malinowego
Sposób przygotowania:
1. Masło i czekoladę roztop na małym ogniu. W międzyczasie za pomocą miksera utrzyj jajko z cukrem.
2. Dodaj masę czekoladową, mąkę i całość miksuj do połączenia się składników.
3. Piekarnik nagrzej do temperatury 160°C. Dno formy o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia, zapinając obręcz i pozostawiając papier na zewnątrz. Wylej masę i piecze ją przez 9 minut. Następnie wystudź.
4. W misce zmiksuj twaróg, mleko kokosowe, mąkę i cukier na gładką masę. Dodaj po kolei jajka i miksuj przez kilkanaście sekund.
5. Piekarnik nagrzej do temperatury 175°C. Masę serową wylej na wystudzony spód i wstaw formę do piekarnika. Piecz przez 15 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 120°C i piecz przez 75 minut.
6. Sernik wystudź i włóż na noc do lodówki.
7. Dżem malinowy podgrzej delikatnie w małym garnku. Wylej go na sernik tak, aby powstała malinowa polewa.