Choć częściej słowo to kojarzy nam się z przystojnym aktorem ze Zmierzchu owoc ten na talerzu może okazać się równie apetyczny. Choć wygląda dość dziwnie jest to bliski krewniak cukinii  
fit.pl
2012-08-03 00:00
Udostępnij
Patison
Jego cechą charakterystyczną jest dość pokaźna ilość witaminy C, która działa antyoksydacyjnie, zwiększa przyswajanie żelaza i utrzymuje siatkówkę oka w zdrowiu.
Patison to dobre źródło magnezu, potasu i wapnia. Czyli pierwiastki szczególnie ważne dla dobrej pracy serca, których ciągle brakuje w organizmie ze względu na stres, picie dużej ilości kawy bądź herbaty.

Polecany jest szczególnie osobom borykającym się z nadciśnieniem.

Działa moczopędnie, dzięki czemu zapobiega obrzękom i pomaga skuteczniej eliminować toksyny z organizmu.

Jest niskokaloryczny i lekkostrawny. Można go faszerować, panierować bądź gotować. Jest znakomitym uzupełnieniem makaronów bądź dań bezmięsnych.

Oto przepis na szybką i zdrową przekąskę:

„Chipsy patisona”
Składniki:
  • 1szt. Patisona
  • 1 całe jajo kurze (najlepiej ekologiczne)
  • przyprawa typu curry bądź mieszanka ziół
  • 1/3 szklanki bułki tartej zwykłej bądź bezglutenowej z mąki ryżowej
  • 1 łyżka oleju rzepakowego bezerukowego lub niskoerukowego
  • szczypta pieprzu

Wykonanie w dwóch prostych krokach:
1. Patison myjemy i kroimy w plastry o grubości 0,5 cm – gdy jest bardzo dojrzały pozbywamy się pestek ze środka, następnie moczymy go w jajku z przyprawami i w bułce tartej.
2. Pieczemy na oleju na złoty kolor.

Smacznego!

Joanna Jamróz

www.fit.pl