Patison to dobre źródło magnezu, potasu i wapnia. Czyli pierwiastki szczególnie ważne dla dobrej pracy serca, których ciągle brakuje w organizmie ze względu na stres, picie dużej ilości kawy bądź herbaty.
Polecany jest szczególnie osobom borykającym się z nadciśnieniem.
Działa moczopędnie, dzięki czemu zapobiega obrzękom i pomaga skuteczniej eliminować toksyny z organizmu.
Jest niskokaloryczny i lekkostrawny. Można go faszerować, panierować bądź gotować. Jest znakomitym uzupełnieniem makaronów bądź dań bezmięsnych.
Oto przepis na szybką i zdrową przekąskę:
„Chipsy patisona”
Składniki:
- 1szt. Patisona
- 1 całe jajo kurze (najlepiej ekologiczne)
- przyprawa typu curry bądź mieszanka ziół
- 1/3 szklanki bułki tartej zwykłej bądź bezglutenowej z mąki ryżowej
- 1 łyżka oleju rzepakowego bezerukowego lub niskoerukowego
- szczypta pieprzu
Wykonanie w dwóch prostych krokach:
1. Patison myjemy i kroimy w plastry o grubości 0,5 cm – gdy jest bardzo dojrzały pozbywamy się pestek ze środka, następnie moczymy go w jajku z przyprawami i w bułce tartej.
2. Pieczemy na oleju na złoty kolor.
Smacznego!
Joanna Jamróz
www.fit.pl