Dynia, to niezwykłe warzywo przybyło do Europy w XVI wieku z odległej Ameryki Południowej, gdzie ceniono je głównie za walory lecznicze. Europejczycy docenili ją również za walory smakowe, a ilość proponowanych kulinarnych rozwiązań zaskakuje nawet największych smakoszy tego jesiennego warzywa. W tym dyniowym szaleństwie przedstawiamy propozycje przygotowania dyniowej tarty, którą z powodzeniem możemy wykorzystać na kolację.
Burak swoje właściwości lecznicze zawdzięcza betalinom, czyli tym samym składnikom, które znajdują się w liściach szpinaku. Dzięki nim zwiększamy swoją odporność, pozytywnie wpływamy na jakość naszej krwi i wolniej starzejemy się. Już jedna szklanka soku z buraka, czy wykorzystanie go w jesiennej potrawie pozwala zdziałać prawdziwe cuda!
Jesienne warzywa najlepiej będą smakować z bakaliami. Suszone morele, dzięki wysokiej zwartości witaminy C poprawią naszą odporność, a dzięki zawartości witaminy B6 zlikwidują jesienne zmęczenie. Migdały wpłyną pozytywnie na pracę naszego serca, zlikwidują uczucie zmęczenia i znużenia, dzięki wysokiej zawartości witaminy B2, a także potasu i magnezu. Orzechy włoskie wpłyną pozytywnie na zwiększenie naszej koncentracji, a dzięki zawartości cynku poprawią jakość naszej cery, włosów i paznokci.