Składniki (na 18-20 sztuk):
• 1 szklanka białego ryżu
• 1 ½ szklanki wody Mama i ja
• 2 dojrzałe banany
• 3 duże jajka
• 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
• 2 łyżki oleju
• 1 łyżeczka esencji waniliowej
• 3 łyżki mąki migdałowej, owsianej lub pszennej
Wykonanie:
1. Ryż zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu, pod przykryciem, aż woda całkiem się wchłonie. Powinien być miękki i klejący. Ostudź.
2. Banany pognieć widelcem na papkę, dodaj ryż oraz pozostałe składniki. Dobrze wymieszaj do połączenia i odstaw na minutę, aby ciasto „popracowało”.
3. Na lekko natłuszczoną i rozgrzaną patelnię wyłóż po dużej łyżce ciasta. Smaż na średnim ogniu, na złoto-brązowy kolor z każdej strony. Ogień nie powinien być zbyt mocny, aby placuszki nie przypaliły się.
4. Podaj z ulubionymi owocami, syropem klonowym, możesz oprószyć placuszki cukrem pudrem.