* 2 polędwiczki wieprzowe - około 300g * 200 g chrzanu śmietankowego * 200 g masła lub margaryny np. Kasia (najlepiej w temperaturze pokojowej) * 2 łyżki miodu * 1 łyżka Przyprawy do mięs KNORR * 2 jajka ugotowane na twardo
fit.pl
2011-02-16 00:00
Udostępnij
Polędwiczka po warszawsku
Sposób przygotowania: 1. Polędwiczki oczyścić z żyłek, odetnij skrajne partie mięsa tak, aby polędwiczki były podobnej wielkości 2. Mięso zamarynuj obsypując je Przyprawą do mięs KNORR. Pozostaw na co najmniej 30 minut. 3. Następnie mięso usmaż na patelni z obu stron, a później piecz w piekarniku w temperaturze 200° C przez 10 do 15 minut, aż uzyska różowy kolor. 4. Mięso wyjmij z piekarnika i wystudź. 5. Jajka zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Chrzan przełóż na sito i dokładnie odciśnij pozbawiając go soku. Przełóż go do miski i dodaj masło oraz miód i starte jajka. Całość dokładnie zmiksuj. W ten sposób powstanie krem chrzanowy. 6. Ukrój pierwszy plaster polędwiczki o grubości 0,5 cm, ale nie docinaj go do końca. Następnie przesuń nóż o kolejne 0,5 cm i tym razem dotnij plaster do końca. Dzięki temu powstanie plaster centymetrowej grubości. Pomiędzy nacięte plastry włóż krem chrzanowy.